Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ürdün'den Mescid-i Aksa'ya muhafız projesi

Ürdün'de, Mescid-i Aksa'nın güvenliğine amacıyla muhafız sayısının artırılması projesi gündeme geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 12:17:09

Ürdün'den Mescid-i Aksa'ya muhafız projesi

AA'nın haberine göre, Ürdün parlamentosunun üçte birini temsil eden 52 milletvekilinin, "hükümetten Aksa muhafızlarının baskınlarla başa çıkabilmek için askeri anlamda eğitilmesi, bu gerçekleştirilmediği takdirde ise sivil muhafızların yanına asker gönderilmesi" yönünde imzaladığı teklife ilişkin konuşan Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Bakanı Hail Davud, Mescid-i Aksa'nın güvenliğini sağlamak amacıyla 200 ek muhafız gönderme yönünde planları olduğunu belirtti.

Ülkesinin, başta Aksa olmak üzere kutsal değerleri koruma konusunda elinden gelen gayreti sarf edeceğini kaydeden Davud, Aksa'nın 300 olan muhafız sayısını 500'e çıkarmayı hedefleyen bir plan üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Mescid-i Aksa'yı korumak için Ürdün askeri gönderme konusunda ise Davud, bu durumun ülkenin genel siyaseti, silahlı kuvvetler ve diplomatik kanallarla ilgili bir mesele olduğu görüşünü dile getirdi.

Ürdün'ün 150 üyeli parlamentosundaki 52 milletvekili dün, hükümetten Aksa muhafızlarının askeri anlamda eğitilmesini, bu olmadığı takdirde ise bölgeye asker gönderilmesi yönündeki teklifi imzaladı.

Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mart 2013'te, Ürdün'e "Kudüs'ü ve kutsal değerleri koruma hakkını" veren anlaşmayı imzalamıştı. Ürdün ayrıca 1994 yılında İsrail ile imzalanan Vadi Araba Barış Anlaşması uyarınca Kudüs'teki dini işlerden sorumlu olma hakkını korurken, Ürdün Vakıflar Bakanlığı çatısı altında 300'ü Mescid-i Aksa muhafızı olmak üzere Kudüs'te 850 kişi görev yapıyor.

Haber Ara