Dolar

32,3692

Euro

34,9460

Altın

2.325,45

Bist

9.100,02

Ürdün'de yardımların azaldığı Suriyeli sığınmacıların buruk ramazanı

Suriyeli Ahmed Selame: 'Yardımların uzun süredir az olması, fakir aileleri, dul kadınları, şehit eşlerini ve tutuklu çocuklarını olumsuz etkiledi'- Muhammed Hayr el-Ahmed:'Bütün Suriyeliler, geçmiş günlerin hasretini çekiyor. O zamanlar ramazanların farklı bir tadı vardı. Sofralarımızda lezzetli yemeklerimiz olurdu. Ama her şey geride kaldı'- Ürdünlü aktivist Hamid es-Selman:'İftarda yiyecek

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-27 11:02:25

Ürdün'de yardımların azaldığı Suriyeli sığınmacıların buruk ramazanı
LEYS CUNEYDİ - Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılar, ülkelerinden ve akrabalarından uzak olmalarının yanı sıra yardımların azlığı nedeniyle bu ramazanı yine buruk geçiriyor.

İçinde bulundukları zor şartları AA muhabirine anlatan İrbid ve Mefrak'taki Suriyeli sığınmacılar, bu ramazanın ülkelerinden uzakta geçirdikleri "en kötü" ramazan olduğunu, bazen iftarlık yiyecek bile bulamadıklarını belirtiyor.

Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımların "kısıtlı" olduğunu belirten 42 yaşındaki Ahmed Selame, "Yardımların uzun süredir az olması, fakir aileleri, dul kadınları, şehit eşlerini ve tutuklu çocuklarını olumsuz etkiledi." dedi.

Selame, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) de aldığı desteğin azaldığını gerekçe göstererek bazı fakir ailelere yaptığı maddi yardımı kestiğini ifade etti.

- "Bütün Suriyeliler, geçmiş günlerin hasretini çekiyor"

Suriyeli sığınmacılardan 35 yaşındaki Muhammed Hayr el-Ahmed, "Bütün Suriyeliler, geçmiş günlerin hasretini çekiyor. O zamanlar ramazanların farklı bir tadı vardı. Sofralarımızda lezzetli yemeklerimiz olurdu. Ama her şey geride kaldı. Şimdi sınırlı yemeklerimiz var." ifadelerini kullanarak ülkesinde geçirdiği ramazanlara özlemini dile getirdi.

Her şeye rağmen Allah'a şükrettiklerini belirten Ahmed, "Savaşın bitmesi ve evlerimize geri dönebilmemiz için dua ediyoruz." dedi.

Kendisini diğer sığınmacılardan daha iyi durumda gören 23 yaşındaki Halid Hariri ise "Ben en azından çalışıyorum. Eşimin ve oğlum Muhammed'in temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyorum. Bu rahat içinde yaşadığımız anlamına gelmiyor. Ama çok şükür. Diğerlerine göre daha iyiyiz." diye konuştu.

- "İftarda yiyecek ekmeği olmayan kişilerle karşılaşıyoruz"

İnsani yardım alanında çalışmalarda bulunan Ürdünlü aktivist Hamid es-Selman da Suriyelilere yapılan yardımların çok az olduğunu söyledi.

Selman, "Başlarda az sayıda Suriyeli ailenin yardıma ihtiyacı olduğunu sanıyorduk. Ancak maaselef sayılarının her geçen gün arttığını görüyoruz. Özellikle de ramazan ayında. Zor durumda kaldığımız zamanlar oluyor. İftarda yiyecek bir parça ekmeği olmayan kişilerle karşılaşıyoruz. Çok mahcup oluyoruz." dedi.

- "Sığınmacılar arasındaki fakirlik oranı artıyor"

Ürdün'deki BMMYK Sözcüsü Muhammed el-Havari, finans eksikliğinin yüklerini artırdığını ve bu sene eskiye oranla daha çok zorlandıklarını belirtti.

"Yılın neredeyse yarısına geldik. Ancak ihtiyacımız olanın çeyreğini dahi alamadık." diyen Havari, bu durum nedeniyle Ürdün'deki binlerce aile için hayati önem taşıyan nakdi yardımların kesilebileceğini kaydetti.

Havari, "Suriye krizi sekizinci yılına giriyor ve sığınmacılar arasındaki fakirlik oranı artıyor." diye konuştu.

Suriye'nin sınır komşusu Ürdün'de halihazırda 1 milyon 390 bin Suriyeli bulunuyor. BMMYK'nın verilerine göre bu rakamın yarısı sığınmacı olarak kayıtlara geçmiş durumda. Yaklaşık 750 bini ise Suriye'deki kriz patlak vermeden önce evlilik, ticaret gibi maksatlarla Ürdün'e gelmişti.

Haber Ara