Dolar

32,4724

Euro

34,8222

Altın

2.477,91

Bist

9.530,47

Ürdün'de Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller protesto edildi

Ürdün'de Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller protesto edildi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 20:04:20

Ürdün'de Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller protesto edildi
Ürdün'ün başkenti Amman'da İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto edildi.

Sivil toplum kuruluşları ile partiler tarafından Amman'da düzenlenen gösteride, İsrail'in Amman Büyükelçisinin kovulması ile elçiliğin kapatılması ve İsrail'le yapılan barış anlaşmasının lağvedilmesi talep edildi. Filistin'deki kutsal değerleri korumak için Ürdün hükümetine müdahale talebinde bulunan göstericiler, Filistinlilere ise düşmana karşı tek saf olmaları çağrısı yaptı.

Ulusal ve Solcu Partiler Koalisyonu adına konuşan bir gösterici, Filistin davasının bitirilmesi yönünde "Siyonistler" ile bölgesel ve uluslararası güçlerin planlar yaptığını ifade ederek, Arap yönetimlerden konuya ciddiyetle yaklaşmalarını istedi.

Bu arada emniyet güçleri, İsrail Büyükelçiliği'ne yürümek isteyen göstericilere müdahalede bulundu. Göstericileri dağıtan emniyet güçleri, "taş attıkları" iddiasıyla bazı eylemcileri gözaltına aldı.

Cuma namazından önce Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil kentinde bir İsrail polisini bıçakladığı iddia edilen Filistinlinin vurularak öldürüldüğü bildirilmişti.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle İsrail yönetiminin, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor. Bölgede İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla sonuçlanıyor.

İsrail, 1967'den beri Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Haber Ara