Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ünlü ressam Vicent van Gogh hakkında 7 gerçek

Öldükten sonra ünlü olan dünya tarihinin en büyük sanatçılarından Hollandalı ressam Vincent van Gongh'un büyüleyici ve eziyet dolu hayatına bir göz atın.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-02 08:41:20

Ünlü ressam Vicent van Gogh hakkında 7 gerçek

Vincent van Gogh tüm zamanların en ünlü ve etkili sanatçılarından biridir, ancak kısa hayatı boyunca belirsizlikle mücadele etmiştir. 30 Mart 1853'te Hollanda'nın Groot-Zundert köyünde doğan van Gogh, dindar, üst orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve birçok seyahatten ve yerine getirmeyen çeşitli mesleklerden sonra neredeyse hiçbir resmi eğitim almadan resim yapmaya başladı. Canlı renkleri ve öznel bakış açısıyla manzara, hareketsiz yaşam, portre ve eskizlerden oluşan muazzam külliyatı, dünyanın sanata bakışında devrim meydana getirecekti. Etkileyici ve dikkat çeken bir görüntü evreni oluşturken depresyon ve akıl hastalığıyla savaştı. Trajik öyküsünün popüler yeniden anlatımları arasında Vincente Minnelli'nin Hollywood biyografisi Lust for Life (1956) ile Kirk Douglas ve Robert Altman'ın Tim Roth'un başrol oynadığı ilginç Vincent and Theo (1990) yer alıyor. Hayatı ayrıca Don McLean'ın 1971'deki hit şarkısı “Vincent” a ilham verdi ve bu yıl bir animasyon filmi çıkacak. Ancak hiçbir film veya şarkı bu çatışmalı ruhun çalkantılı yolculuğunu tam olarak anlatamaz.

İşte van Gogh'un güzel ama umutsuz hayatına bir bakış sunan yedi gerçek.

En mutlu yılı Londra'daydı

vincent-van-gogh-paintings-database

1873'te van Gogh, sanat tüccarı Goupil ve Cie için çalışmak üzere İngiliz başkentine gitti. Daha önce onlar tarafından Lahey'de işe alınmıştı. Bu, hayatının en mutlu dönemiydi. Hatırı sayılır bir maaş alıyordu (babasından daha fazla) ve ev sahibesinin kızı Eugenie Loyer'a aşık oldu. Ancak romantik atılımlarını ona açıkladığında, eski bir pansiyonerle gizlice nişanlandığını söyleyerek geri çevirdi. Londra'da geçirdiği zaman, daha yalnız hale geldiği için mutlu bir şekilde sona ermedi. Sanata bir meta gibi davrandığı için patronlarına kızdığından Paris'e transfer oldu ve 1876'da da kovuldu. 10 yıldan az bir sürede 900'e yakın resim yaptı

vincent-van-gogh-yildizli-gece-kanvas-ta-9dd1

Kasım 1881'den Temmuz 1890'a kadar van Gogh 900'e yakın tablo üretti. 27 yaşında sanat tüccarı ve misyoner olarak başarısız kariyerlerinden vazgeçerek resim ve çizimine ağırlık verdi. Resim yapmaya başladığında köylüleri ve çiftçileri model olarak kullandı, sonra da deneklerine ödeme yapamayacak kadar fakir olduğu için çiçekleri, manzaraları ve kendini kullandı.

Üretken bir sanatçı

vincent-van-gogh---vincent-van-gogh-tablo-kc3375478-1-df154aaa955446b8b8ba66544f565f41

Resim yaptığı kadar çok mektup da yazdı. Van Gogh yaşamı boyunca, çoğunlukla erkek kardeşi ve en yakın arkadaşı Theo'ya olmak üzere yaklaşık 800 mektup yazdı. Yaşamı boyunca sadece bir resim satıldı

fine-art-painting-by-vincent-van-gogh-road

Van Gogh hayatı boyunca hiçbir zaman bir ressam olarak ünlü olmadı ve sürekli yoksullukla mücadele etti. Hayattayken sadece bir tablo sattı: Ölümünden yedi ay önce Belçika'da 400 franka giden Kırmızı Üzüm Bağı. En pahalı tablosu Dr. Gachet'ın Portresi 1990'da 148,6 milyon dolara satıldı.

Tüm kulağı kesilmedi

a_1

Van Gogh'un kulağını kestiğine inanılıyor ama aslında kulak memesinin sadece bir kısmını kopardı. Kabul edilen versiyon, sanatçının, arkadaşı Paul Gauguin ile 1888 Noel'inde kaldıkları Arles'de bir tartışmadan sonra kendisini bir ustura ile yaralamasıdır. Daha sonra bir genelevine koştu ve kesilen parçayı bir fahişeye sundu. İki Alman tarihçinin yeni bir kitabı, gerçekte olanın, Gauguin'in eskrim yaparken arkadaşının lobunu kestiği ve utançtan ve tutuklanmadan kaçınmak için ikisinin arasına kendi kendini yaralamasının uydurulması olduğunu iddia ediyor. Van Gogh, Sargılı Kulaklı Otoportresi'nde yarasını ölümsüzleştirdi. 6. En Ünlü Çalışması Bir İltica Merkezinde Yapıldı

F0076C0F-6751-4F30-B9CF1D278E7F6178

Muhtemelen en ünlü eseri olan Yıldızlı Gece, Fransa'nın Saint-Remy-de-Provence kentindeki bir akıl hastanesinde boyandı. Kulak kesme olayıyla sonuçlanan 1888 sinir krizinden kurtulmak için gönüllü olarak oraya gitmeyi kabul etti. Resim, yatak odası penceresinden manzarayı tasvir ediyor. Metropolitan Museum of Art'ın 1941'den beri kalıcı koleksiyonunun bir parçasıdır.

37 yaşında öldü

1024px-paul_gauguin_10421

27 Temmuz 1890'da van Gogh kendini göğsünden vurdu. Tanık yoktu ve silah asla bulunamadı. Eylemi ya boyadığı buğday tarlasında ya da bir ahırda gerçekleştirdi. İki doktor ona baktı, ancak mermiyi çıkartamadılar çünkü aralarında cerrah yoktu. 29 Temmuz 1890'da yaradaki enfeksiyondan öldü. Kardeşi Theo daha sonra kız kardeşi Elizabeth'e şunları yazdı: 

 “Bana yazdığı ve ölümünden dört gün öncesine dayanan son mektubunda, 'Çok sevdiğim ve hayran olduğum bazı ressamlar kadar iyi yapmaya çalışıyorum' diyor. İnsanlar onun harika bir sanatçı olduğunun farkına varmalı. Zamanla bu kesinlikle kabul edilecek ve çoğu erken ölümüne pişman olacak." Kardeşini destekleyen Theo altı ay sonra öldü. Theo'nun karısı kendini merhum kayınbiraderinin çalışmalarını toplamaya adamış ve onun gayreti sayesinde 11 yıl sonra tanınmaya başlamıştır.

 Kaynak: Biography

 

 

Haber Ara