Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Medine’deki müstehcen fotoğraf çekimleri tepki topladı

Suudi Arabistan’ın, Medine'deki El Ula tarihi bölgesinde, uluslararası ünlü modellerin, moda dergisinin Arapça baskısı ‘Vogue Arabia’ için müstehcen fotoğraf çekimi yapmasına izin vermesi, ülkede tepkilere yol açtı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-13 15:11:10

Medine’deki müstehcen fotoğraf çekimleri tepki topladı

Suudi Arabistan'ın, Medine'deki El Ula tarihi bölgesinde, uluslararası ünlü modellerin, moda dergisinin Arapça baskısı ‘Vogue Arabia' için müstehcen fotoğraf çekimi yapmasına izin vermesi, ülkede tepkilere yol açtı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, yönetimin başına gelmesinden sonra hayata geçirmeye başladığı batı tarzı reformlar hız kesmeden sürerken; Medine yakınlarında uluslararası ünlü modellerin bir moda dergisi için düzenlenen müstehcen fotoğraf çekimleri ise tepki topladı.

Ekran Resmi 2020-07-13 13.23.42

Moda dergisi ‘Vogue Arabia'nın Arapça baskısı için Medine'deki El Ula tarihi bölgesinde yapılan fotoğraf çekimine katılan uluslararası ünlü modellerin çektirdiği müstehcen fotoğrafların, dün dergide yayınlanmasından sonra ülkede tartışmalar alevlendi.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok İslam ülkesindeki vatandaşlar sosyal medya aracılığıyla, Veliaht Prens Muhammed bin Selman yönetimine tepkilerini dile getirdi.

Ekran Resmi 2020-07-13 15.21.17

Suudi Arabistan'daki çekimlere katılan Kate Moss, Mariacarla Boscono, Candice Swanepoel, Jourdan Dunn, Amber Valletta, Xiao Wen ve Alek Wek gibi ünlü modellerin yer aldığı fotoğraflar, dün ABD merkezli ünlü moda dergisinin Arapça baskısı Vogue Arabia'da yayımlandı.

ason

Medine ‘yakınlarında gerçekleştirilen ve ‘El Ula'da 24 saat' olarak adlandırılan fotoğraf çekiminde, modeller, Ürdün'ün Petra'sına benzer oyulmuş kaya yapılarından oluşan, dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak bilinen UNESCO Dünya Mirası alanında poz verirken ve yürürken derin yırtmaçlı, dar elbiseler giydi.

Çekimi organize eden ve yöneten Lübnanlı tasarımcı Eli Mizrahi ise şunları söyledi: “Modelleri -El Ula'da 24 saat- olan bu anı özel bir şey olarak göreceklerine ikna ettim.”

Ekran Resmi 2020-07-13 15.19.48

Ünlü model Kate Moss ise, Suudi Arabistan'daki çekime sadece gelmekle kalmadı, aynı zamanda sabah 5'te sete ilk gelen ve setten son ayrılan kişi oldu.

Çekimin doğası ve içinde giyilen elbiseler birçok Müslüman tarafından fazla dekolteli olarak sınıflandırılıyor ve alanın mesafesinin kutsal Medine kentine yaklaşık 300 kilometre olmasına rağmen Suudi makamlarının verdiği izin birçok insan tarafından uygunsuz olarak görülüyor.

Ekran Resmi 2020-07-13 13.23.25

Tartışmalı fotoğraf çekimi, krallığının ekonomisini uluslararası turizm ve modernleşmeye açmak için son yıllarda uyguladığı bir dizi reformun parçası olarak yapıldı.

Dini polisin yetkisinin azalması, toplumsal cinsiyet karışımındaki kısıtlamaların kaldırılması ve kadınların abaya veya bol elbise giyme zorunluluğunun kaldırılması gibi bu reformlar Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun bir parçasıdır.

Kaynak: Middle East Monitor

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara