Dolar

32,3417

Euro

35,1212

Altın

2.239,88

Bist

8.885,14

Ünlü ABD'li ekonomist, dünyadaki ekonomik gerilemeyi anlattı

2008 yılında Nobel ödülü kazanan Amerikan ekonomist Krugman, Amerika’da en çok etki sahibi olan ekonomistlerden birisi. Kraugman bu yıl dünya çapındaki ekonomik gerilemeyi anlattı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-14 17:36:12

Ünlü ABD'li ekonomist, dünyadaki ekonomik gerilemeyi anlattı

TIMETURK | ÇEVİRİ

2008 yılında Nobel ödülü kazanan Amerikan ekonomist Paul Krugman, Amerika'da en çok etki sahibi olan ekonomistlerden birisi. Kraugman bu yıl dünya çapındaki ekonomik gerilemeyi anlattı.

Krugman bu yıl durgunluğa giden ekonomiyle ilgili son bir şans olduğunu kaydetti ancak diğer ekonomistlerin öngördüğü gibi yumuak bir inişden bahsetmedi. Dubai'deki Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yumuşak iniş senaryolarından şüpheli olmak için nedenler olduğunu ifade etti.

"Sanırım büyük bir ihtimalle bu yılın sonu ve önümüzdeki yıl gerilemeye gireceğiz” dedi.

Sağduyuyla dünyadaki ekonomik ilerlemenin yavaşladığını ve yavaşlamaya devam edeceğini söyleyerek herkesin büyüme öngörülerinde olumsuz düşünceye sahip olduğunu da ekledi.

Krugman'a göre ekonomik bir alt üst oluşu tetikleyecek “tek bir büyük şey” yok fakat bir dizi ekonomik dalgalanma yavaşlama ihtimalini arttıracak.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de devreye giren büyük vergi indirimi teşviğinin ana endişe alanlarından biri olduğunun belirterek zenginlerin ve şirketlerin bundan faydalandığını ve çok da “etkin” olmadığını dile getirdi. Vergi indirimleriyle oluşan “balonun teknolojik büyüme dikkate alındığında sönmeye başlamış gibi göründüğünü” ifade etti. Teknoloji stokları Wall Street'e 2018'in son çeyreğinde darbeyi vurdu ve hala kan kaybetmeye devam ediyor.

“Endişe kaynağı her zaman şu olmuştur ki hammadde yavaşlarsa buna verecek etkin bir cevabımız yok” diye konuşan Krugman "Özellikle Euro alanı şu anda gerilemeye daha yakın gözükmektedir” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu da endişe verici veriler ortaya koyarak Euro bölgesindeki büyümenin 2018'deki yüzde 1.9 oranından bu yıl yüzde 1.3'e düşeceğini duyurdu. Euro bölgesindeki büyümenin ise bununla birlikte 2020'de yüzde 1.6'ya ulaşması bekleniyor. Önceki tahminler ise bu yıl yüzde 1.9, 2020'de ise yüzde 1.7'yi öngörüyordu.

Haber Ara