Dolar

32,3145

Euro

35,1153

Altın

2.288,86

Bist

9.048,33

Üniversite sistemi sil baştan değişiyor

Önümüzdeki yıldan itibaren üniversite giriş sisteminde bazı değişiklikler yapılması gündemde.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 11:23:55

Üniversite sistemi sil baştan değişiyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr.Yekta Saraç, Üniversite giriş sınavlarında üzerinde çalışılan sistemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Saraç'ın sözlerinde en dikkat çeken konu ise açık uçlu soruların sınava giriyor olması oldu. Şu an uygulanan sınav sisteminin öğrencilerin de içinde olduğu birçok merciye başvurularak getirildiğini ifade eden Prof. Dr. Saraç, YGS için de değişikliğin sinyallerini verdi. Hürriyet'in haberine göre; Prof. Dr. Saraç, YGS'yi yılda birkaç kez uygulamak istediklerinden bahsetti.

İşte Prof. Dr. Saraç'ın yeni sistemle ilgili açıklamaları:

BİRDEN FAZLA YGS UYGULAMASI


Hükümet programında yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılmasına yönelik eylem planı yer alıyor. ÖSYM Başkanımız Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) birden fazla yapılması konusundaYÖK Genel Kurulu'na bir sunum yaptı. Bunu değerlendiriyoruz. Ancak ilk anda kulağa hoş gelen birden fazla sınav uygulaması, üzerinde iyi çalışılmaz ve boşluklar doldurulmazsa hukuki sıkıntılar da meydana getirebilir. Örneğin birinci YGS'de iki adaydan birisi yüksek, diğeri ona nispeten düşük aldı. YGS'de düşük alan aday, diğer sınavda daha yüksek puan aldı; ama ilk sınavda yüksek alan aday ikinci YGS'ye girmedi. Yerleştirme tek, kontenjan tek. Nihayetinde sınav bir sıralama sınavı. Adil olması için her sınava bütün adayların girmesi icap ediyor. Mevcut sistemin, bütün yetenekleri ve yeterlikleri ölçemediği gibi bazı arızi tenkitlere mahal oluyorsa da toplum tarafından adil bir düzenek olduğu kabul ediliyor. Bu değeri kaybetmememiz lazım. Eğitim-öğretimde değişiklik bilimsel bir zeminde, rasyonel nitelikte ve toplumsal bir uzlaşı temelinde gerçekleştirilmeli; adaleti ve fırsat eşitliğini de gözetmeli. Dolayısıyla kolay karar verilecek bir şey değil. Konuyu popülizmden uzak bir şekilde tüm yönleriyle konuşup, tartışıyoruz. Bir puanla binlerce adayın yer değiştirdiği sistemde değişikliğe gidilirken çok iyi düşünülüp karar verilmesi gerekiyor.

2017'DE AÇIK UÇLU SORU SORULABİLİR 

Uzun yıllardır üzerinde durulan ve tartışılan çalışmalardan biri de 'açık uçlu soru' sorulması. Önümüzdeki yıl kısmi olarak açık uçlu sorulara geçilmesi mümkün. Bu konu inşallah bu sene değil, ama müteakip sene hayata geçirilebilir. Yani 2017 üniversiteye giriş sınavlarında belki daha az adayın girdiği testlerde az da olsa açık uçlu sorulara yer verilmesi kuvvetle muhtemel. İlk aşamada az kelimeli, belki tek kelimeli veya rakamlı cevapların arandığı sorular daha doğru bir yöntem olacaktır.

'SINAVLARIN 2 HAFTA SÜRMESİNE ÖĞRENCİLER KARAR VERDİ' 

Gözden kaçırmamamız gereken bir konu da şu; bugün uygulanan sistem programlar için gerekli yeterliği, ehliyeti arayan bir sistem. Ders düzeyi esaslı. Programın aradığı bilgi birikimini sorguluyor. Daha önce tıp, mühendislik,fen bilgisi öğretmenliği aynı puan türü ile öğrenci alırken bu sistemde bu programların aradığı niteliklere göre puan türleri oluşturuluyor. Bu kazancıkaybetmemek gerekiyor. Bugünkü sistem oluşturulurken sadece üniversitelerden değil, bölüm başkanlarından da görüşler alındı. Daha sonra da ölçme değerlendirmecilerin fikirlerine başvuruldu. Sınavların iki haftaya yayılmasına daYÖK değil, o dönem MEB ile yapılan iş birliği sonucu görüşlerine başvurulan lise son sınıf öğrencileri karar verdi. Kısacası bu sistem ilgili bütün paydaşların katılımıyla oluşturuldu.

 

Haber Ara