Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Umutla çıkılan yolculuk hüsranla sona eriyor

'Daha iyi yaşam koşulları' umuduyla kaçakların Avrupa ülkelerine yasa dışı geçişte sıklıkla kullandıkları Ege Denizi, acı ve hüsranla biten yolculuklara sahne oluyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 17:21:28

Umutla çıkılan yolculuk hüsranla sona eriyor

"Daha iyi yaşam koşulları" umuduyla kaçakların Avrupa ülkelerine yasa dışı geçişte sıklıkla kullandıkları Ege Denizi, her geçen gün artan sayıda acı ve hüsranla biten yolculuklara sahne oluyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'den Avrupa ülkelerine geçişte sıklıkla kullanılan Ege Denizi'ndeki düzensiz göç hareketliliği, temmuz ayı itibarıyla geçen yılı aştı.

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığına bağlı unsurlarca Ege'de 2014'te müdahale edilen  kaçakgeçiş olaylarında 12 bin 884kaçak kurtarılmasına karşın, bu yıl 9 Temmuz itibarıyla bu sayı 14 bin 552'ye ulaştı. 

Kaçakların "umuda yolculukları", gitmek istedikleri yere ulaşamadan büyük tehlikeler atlatılarak sonlandığı gibi ölümle de bitebiliyor. 

Ege Denizi'nde, basit deniz araçlarıyla çıkılan tehlikeli yolculuk sonucunda geçen yıl 153 kişinin cesedine ulaşıldı. Bu yıl ise 10 Temmuz itibarıyla Didim açıklarında son yaşanan olayla ölen kaçak sayısı 48'e ulaştı.

Didim açıklarındaki olayda halen kayıp olduğu değerlendirilen 21 kişinin ise aranmasına devam ediliyor. 

İstatistiklere göre, Türkiye üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan'a, oradan da Kuzey Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan kaçaklar, geçiş güzergahı olarak en çok Ege Denizi'ni kullanıyor.

Kaçakların "daha iyi yaşam koşullarına kavuşabilme" hayali, alınan tüm önlemlere rağmen uluslararası göçmen kaçakçılığının da büyümesine yol açtı. Kaçaklar, Türkiye'ye girişlerinden sonra çoğunlukla İstanbul ve Mersin'den kurdukları bağlantılarla başladıkları yolculuklarında, umut tacirlerine kişi başına bin 500 ile 10 bin avro ödüyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara