Dolar

32,5943

Euro

34,7879

Altın

2.497,71

Bist

9.455,83

Umrede 540 dolarlık vergiye tepki artıyor

Suudi Arabistan’ın umreye ikinci kez gidecek umrecilere 540 USD’lık bir ek vergi getirme kararı bütün dünya Müslümanlarının tepkisini çekmeye devam ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-13 18:27:12

Umrede 540 dolarlık vergiye tepki artıyor

Bu kararla ilgili Fas, Ürdün ve Mısır 2016-2017 senesinde umre yapmamayı tartışmaya başlarken Türkiye'deki bazı firmalarda umreyi bu sene için kapatmanın buna çözüm olmayacağı hususunda görüş bildiriyor.

Bu konuda alınan kararın yanlış sonuçlar doğuracağına da dikkat çeken firmalar, bu karardan dönülmesi için gerek Diyanet İşleri Başkanlığını gerekse TURSAB'ı bilgilendirdiklerini ancak şu ana kadar sorunun çözümü için bir sonuç alınamadığını aktardı.

Hac ve Umre sektöründe faaliyetlerini sürdüren HÜRSAD (Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği) bu kararın iptal edilmesi yönünde imza kampanyası ile yazılı ve görsel medyada ve sosyal iletişim kanallarında farkındalığı arttırmak için kampanyalar düzenlemeye devam ediyor.

Bu kararla ilgili geçen hafta düzenlenen umre fuarında da açıklama yapan HURSAD Başkanı Mehmet Uzuner, 540 USD lik ek verginin alınmaması için Suudi Arabistan'da bulunan iş ortaklarına büyük otel gruplarına ve vize firmalarına konuyu aktardıklarını, iş ortaklarının ülkelerine döndüklerinde İslam dünyasından gelen tepkileri Suudi yetkililere ileteceklerinin sözünü aldığını açıkladı.

Son bir kaç senedir Kabe ve çevresindeki inşaatlar sebebiyle İslam aleminden gelecek olan hacılara yönelik kota düşürülmesi gündemde iken inşaatların bittiği bugünlerde hacca gidemeyen bir çok  insanın tekrar umreye gitmesine engel olmak ve bu doğrultuda kararlar alıp bunu bütün İslam alemine dayatmak; harem bölgesiyle ilgili kararlarda Suud yönetiminin kendi başına karar almamasını, İslam aleminden bir istişare heyetiyle bu kararlara imza atması gerektiği fikrini tekrar gündeme getirdi.

Bu kararın sektörü olumsuz etkilediğini yineleyen firmalar, şuan için 540 USD lık bedelle ilgili  rezervasyon iptalleri yaşadıklarını belirtti.

Haber Ara