Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

Ümmetin birleşmesi önündeki engel: Müslümanlar

Geçtiğimiz gün vefat eden İHH basından Zafer Ersoy kaleme almıştı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-12 19:38:56

Ümmetin birleşmesi önündeki engel: Müslümanlar

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Sözleşmişiz gibi hepimizin dilinden düşürmediği ‘Ümmet Birleşmeli' odaklı hayalleri var.. Birleşemediğimizden dem vurduğumuz, her nasıl oluyorsa birleşmesi yolunda çaba göstermediğimiz bir hayal.. Bu hayalin gerçekleşmesi için dûa ediyor oluşumuz bizi haklı çıkarmaz beyler/hanımlar..

Necm suresi 39. ayet: 'İnsan için ancak çalıştığı vardır.'

Ayetten de anlaşılacağı üzere kişi çabası olmadan, çalışmadan hedefine ulaşması mümkün olmamaktadır. Emeksiz, zahmetsiz, mücadelesiz bir çalışma şekli yoktur. Olsa olsa buna tembellik veyahutta bir çeşit kaçma şekli diyebiliriz..

Ümmetin birleşmesi yönünde bireysel olarak ne yapıyoruz?' sorusunu kendimize sormalı ve samimi bir cevaplandırmayla bu sorunu çözmek üzere ilk adımımızı atmalıyız aziz dostlar..

Müslümanlık iddiasında bulunan bir kimse, yani ümmetin fertlerinden birisi olarak mahşer yerinde amellerimizden ilk bakılacak olan ‘Namaz' ibadetimize dikkat ediyor muyuz? Evet, Allah var namazlarımızı kılıyoruz ve hiç aksatmıyoruz inşaallah, öyle değil mi?

Ezan okunur okunmaz o an ilgilendiğimiz işi bırakıp, abdestimiz yoksa abdest alıp hemen cemaatle namaz kılmak üzere mescidlere koşuyor muyuz?

Cemaatle namaz kılarken dikkat kesildiğimiz bir mevzu olmalı.. Bunu hadislerle aktarmış olalım;

Resûlullah (S.A.V.) buyurdu ki: "Saflarınızı sıklaştırm. Aralarını yakınlaştırm. Boyunlarınızı bir hizaya koyun. Nefsim elinde olan Allah'a yemin olsun ki, ben safın boş kalan aralıklarından şeytanın hazef gibi girdiğini görüyorum. (Bu hadisi Ebu Da'vud (667) ve Nesei (2/92) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.)

Resûlullah (S.A.V.) buyurdu ki:
Saflarınızı ikame ediniz. Omuzlarınızı hizalayın. Aralıkları kapatın. Safa girmek isteyen kardeşlerinize yumuşak olunuz. Şeytanın girmesi için aralıklar bırakmayın. Ve kim safları bitiştirirse Allah ona rahmet etsin. Ve kim de bitiştirmez ise Allah 'da ondan rahmetini kessin. (Bu hadisi Ebu Da'vud (666) Nesei (819) ve İbnu Huzeyme (1549) sahih senedle rivayet etmişlerdir.)
ve devam edelim.

Namazlarda birraya gelemeyen ümmet, elbette islam düşmanlarına karşı birleşmenin önündeki en büyük engellerdendir.. NAmaz konusunda oldukçaçok dikkat etmemiz gerekir..

Hadislerde bahsettiği üzere namazlarımızda dikkat etmemiz gereken çok ama çok önemli husus safların sık ve düzgün olmasıdır.. Herhangi bir mescide gittiğinizde safları bir kontrol edin lütfen; Namaza duranların arası oldukça açık, omuzlar ayrık, tabir yerindeyse geniş geniş ferah ferah namaz kılıyorlar! Bunun sebeplerini saymak gerekirse acı ama gerçek müslümanlar birbirlerinden korkar ve güvenmez oldu, kılık kıyayafetinin temizliğine, kendisinin temizliğine dikkat etmez oldu. Soğan, sarımsak ve de sigara gibi ağır koku yayan yiyecek ve içeçeceklerin kullanılması diğer insanları rahatsız etmesi gibi ilk akla gelen mevzulardan ötürü müslümanlar namazlarda biraraya gelemez oldu.

Yukarıda bahsi geçen ikinci hadiste Rasulullah safları birleştirmeyenler için beddua niteliğinde Allah'ın onlardan rahmetini kesmesini istemiştir. Aman Allah'ım, biz neden birleşemiyoruz gördünüz mü? Rahmet kesik..

Bireysel olarak bir müslümanın namazda birleşmesi için gayret göstermesi vebu hususta diğer müslümanları teşvik etmesi gerekir. Bu gereklilik ümmetin birleşmesi yönünde atılacak ilk ve büyük bir adım olacaktır. Bu bağlamda namaza gelirken temiz olduğumuza, kötü kokmadığımıza ve kendimize nasıl güvenilmesini istiyorsak, din kardeşlerimize de öyle güvenmemiz gerektiğine dikkat etmeliyiz. Mescidde omuzlarımızı öyle bir arada tutmalıyız ki, iki kişi arasında bulunan din kardeşimiz bayılsa bile yere düşmemeli.

Namazda bir arada duramayan müslümanların, ümmetin birleşememesi yönünde en büyük engel olduğunu bilmesi ve bunun yumuşak bir dille kendilerine anlatılması konusunu atlamamalıyız. Mescidlerin müslümanların birlik ve beraberliğinin tescillendiği önemli birmerkez olduğu asla akıllardan çıkarılmamalı. Bu konuda büyüklerimden, yaşıtlarımdan ve küçüklerimdem özellikle istirham ediyorum, Allah için ümmetin birleşmesi üzere mescidlerde saflarımızı ayırmayalım, müslüman din kardeşimizden ayrı durmayalım, güleryüzümüzü eksik etmeyelim, sarılalım sımsıkı olalım.. Görün bakın ümmet nasıl birleşecek..

Haber Ara