Dolar

32,5995

Euro

34,8309

Altın

2.496,72

Bist

9.465,93

Uluslararası Göç Örgütü Akdeniz'in görünmeyen duvarlarını anlattı

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman 'Akdeniz'de mültecilerin geçişini sınırlayan duvar değil. Akdeniz'deki duvar, bürokratik ve görünmez...' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-02 13:54:00

Uluslararası Göç Örgütü Akdeniz'in görünmeyen duvarlarını anlattı

TİMETURK | HABER MERKEZİ

BM göç ve göçmenlerle ilgili örgütü olan IOM'in Sözcüsü Millman, AA'dan Fatih Erel'e konuştu.

Geçen yıla göre Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mülteci sayısında büyük düşüş olmasını ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına yasa dışı göçü engellemek için inşa etmek istediğini "Büyük duvarla" açıklayan Millman, "Akdeniz'de mültecilerin geçişini sınırlayan duvar değil. Akdeniz'deki duvar, bürokratik ve görünmez. Son 20 yılda fakirlik, mesafe ve kültürel farklılıklar insanları seyahat etmekten alıkoymadı ve bunun da değişeceğini zannetmiyorum. Psikolojik, bürokratik ve yasadışı duvarlar bir ölçüde etkili olabilir ama sonunda yıkılacaklardır" değerlendirmesinde bulundu.

Millman, Akdeniz'de geçen yılın ilk ayında yaklaşık 67 bin sığınmacı Avrupa'ya ulaşırken, Orta Doğu ve Afrika'daki krizlerin devam etmesine rağmen, Avrupa'daki sığınmacı krizi ve alınan önlemler sonrasında bu yıl yaklaşık 5 bin sığınmacının Avrupa'ya giriş yaptığını anımsatarak, "Bir engel her şeyi değiştirebilir. Yunanistan ve Türkiye arasındaki bölgede de bu yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Bazı bölgelerde ülkeler arasında da görünmeyen duvarlar olduğunu ve Afrika ülkeleri arasındaki sınırlar mültecilere açık tutulduğunda, Avrupa'ya gitmektense bazı Afrika ülkelerinden diğerlerine gitmeyi tercih edecek göçmenlerin çıkacağını vurgulayan Millman, bölgesel göçün desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Millman şunları söyledi:

"Birbirine komşu ülkelerin sınırlarının açık olması önemli. Türkiye ile Suriye arasındaki sınırın her zaman açık olması çok önemli bir örnek. Türkiye sınırlarını hiçbir zaman kapatmadı ve insanları kabul etmeye devam ediyor. Bu da göçmen krizini çözmede büyük bir fark yaratabilir."

Haber Ara