Dolar

32,3267

Euro

35,0819

Altın

2.298,64

Bist

8.979,58

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden ABD'ye yanıt

Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD'nin kendilerini yaptırım uygulamakla tehdit etmesine karşı yanıt verdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-11 13:04:47

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden ABD'ye yanıt

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yaptırımla tehdit ettiği Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) Washington'a cevap geldi. Mahkeme ABD'nin yaptırım tehditlerine karşın 'yılmadan çalışmalara devam edeceğini' duyurdu.

Lahey merkezli UCM'den yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeye yer verildi:

"UCM, bir hukuk mahkemesi olarak, hukukun üstünlüğü ilkesi ve bu konudaki kapsayıcı düşünceye uygun olarak yılmadan çalışmalarına devam edecektir."

Açıklamada UCM'nin 123 ülkenin üye olduğu bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olduğu hatırlatıldı.

2002 yılında Roma Antlaşması'yla kurulan UCM, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçlarından sorumlu olanları yargılıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışması John Bolton, Afganistan'da savaş suçu işlendiği iddiasıyla Amerikalı askerler aleyhine soruşturma açılması durumunda ABD'nin UCM hakimlerine ve savcılarına yaptırım uygulayacağı tehdidinde bulunmuştu.

Bolton, Washington'da yaptığı konuşmada, ülkesinin UCM'ye karşı sert pozisyon alacağını belirterek, "ABD, vatandaşlarını ve müttefiklerini bu gayri meşru mahkemenin haksız soruşturmalarından korumak için gerekli her türlü aracı kullanacak" demişti.

Bolton, UCM ile işbirliği yapmayacaklarını da belirtmişti.

UCM, ABD askerleri ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Afganistan'da savaş suçu işlemiş olabileceklerine dair kanıtlara ulaşıldığına ilişkin açıklama yapmıştı.

UCM Savcısı Fatou Bensouda, geçen yıl hazırlanan rapora göre, ABD Silahlı Kuvvetleri ve CIA üyelerinin Afganistan'da savaş suç olarak kabul edilen işkence, kötü muamele, insanlık onuruna saldırı ve tecavüz gibi eylemler kullandığına ilişkin yeterli kanıtlara ulaşıldığını belirtmişti.

Haber Ara