Dolar

32,5512

Euro

35,0202

Altın

2.429,39

Bist

9.722,09

Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail'i yargılama aşamasına geliyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi yakın bir zamanda işgal altındaki eylemleri nedeniyle İsrail’e karşı yasal bir süreç başlatıp başlatmayacaklarına karar verecek.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-08 12:21:03

Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail'i yargılama aşamasına geliyor

TİMETÜRK ÇEVİRİ

Mahkemenin savcılar ofisi İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki eylemlerine yönelik kararla ilgili ciddi gelişme olduğunu ilan etti.

İsrail'in Batı Şeria'da Filistin yerleşimlerini yıkması ve Filistinlilerin insan haklarını ihlal etmesi savcılar ofisi tarafından özellikle vurgulandı.

 Mahkeme savcılarından Fatou Bensouda Filistin Yönetimi'nin Roma Kanunu'nu imzalamasının ve Filistin toprakları üzerinde mahkeme kararlarını kabul etmesinin ardından 2015 yılında işgal altındaki topraklarda savaş suçlarını incelemeye başladı. Bensouda, Büyük Dönüş Yürüyüşü'nden bu yana yapılan gösterilerde sivillere uygulanan şiddetin uluslararası suç teşkil ettiğini beyan etti.

Yine Ekim ayında İsrail'i Bedevi kasabasını yıkmama konusunda uyararak bunun bir savaş suçu olarak değerlendirileceğini dile getirdi.  Açıklamaya göre savcılar ofisi İsrail'İn kitlesel suçları ve Batı Şeria'da yasadışı yayılmacılığıyla ilgili birçok kaynaktan farklı bilgi toplandı.  Resmi açıklamada evlerinin yıkılıp el konulması sonucu evsiz kalan kadın, çocuk ve ailelere de değinildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon ise Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne cevabı ise İsrail'İn mahkemenin bir üyesi olmadığı ve bu nedenle mahkemenin İsrail-Filistin çatışmasıyla mücadele etme yetkisi olmadığı yönünde oldu. Filistin Yönetimi'nin bir devlet olmadığı da mahkemeye hatırlatıldı.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit ise Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail-Filistin çatışmasını ele almasını reddeden hukuki bir görüş tasarısı hazırladığını belirtti. Başsavcı da bu hazırlığına gerekçe olarak “Filistin diye bir devletin olmamasını” gösterdi.

Kaynak: telesurenglish.com

Haber Ara