Dolar

32,5898

Euro

34,7969

Altın

2.416,92

Bist

9.645,02

Uluslararası Çalışma Örgütü Ilo'ya tütün şirketleriyle bağını kessin çağrısı

100’den fazla grup Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) tütün şirketleriyle bağlarını kesmesi için baskı yapıyor. BM’ye bağlı ILO ise konuyla ilgili tartışma yapmak için hazırlandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-31 17:56:19

Uluslararası Çalışma Örgütü Ilo'ya tütün şirketleriyle bağını kessin çağrısı

ILO'nun yönetimine yazılan bir mektupta çok sayıda ulusal ve sivil sağlık ve tütün karşıtı grup “ILO'nun tütün endüstrisi ile bağlarını kesmezse kendi unvanını ve çalışmalarının etkinliğini lekeleme” tehlikesine attığını ifade etti.

BM'in çalışma örgütü tütün şirketleriyle işbirliği nedeniyle uzun süredir eleştiriler alıyor. Tütün kullanımınız düzenleme ve sağlığa olumsuz etkilerini azaltma noktasında küresel çabaları tehlikeye atmakla suçlanıyor.

TÜTÜN ŞİRKETLERİNİN ILO'DA YERİ YOK

ILO'nun yönetiminin ise bugün konuyu tartışacağı belirtilirken tütün karşıtı ve sağlık örgütleri de ILO'nun da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi tütün endüstrisiyle bağlarını doğrudan kesen örgütlere katılacağını umut ediyor.

Kampanyanın arkasında yer alan örgütlerden biri olan Tütünsüz Çocuklar Kampanyası Başkanı Matt Myers, “Ölüm ve hastalığı dünya çapında yayan tütün şirketlerinin ILO'da veya benzeri bir örgütte yerinin olmaması gerek” değerlendirmesini yaptı.

SON BİR BUÇUK YILDA ÜÇ KEZ KARAR ERTELEDİLER

 ILO'nun konuyla ilgili ne kadar hızlı hareket edeceği bilinmezken örgütün konuyu tartıştığı ve geçmiş bir buçuk yılda kararı üç kez ertelediği aktarıldı.

Şimdiye kadar ILO tütün şirketleriyle bağlantılarını haklı görerek, bağlantılarının dünyada 60 milyon tütün yetiştiricisi ve üreticisinin çalışma koşullarını geliştirmeye yardım amaçlı olduğunu öne sürdürüyor.

Örgüt son on yılda büyük tütün şirketlerinden “yardım ortaklığı” adı altında ve dünya çapında ülkelerde çocuk işçiliğini azaltmak amacıyla 15 milyon dolar civarında gelir elde etti. Ancak tütün karşıtı örgütler verilen paraların şirketler tarafından “tütün endüstrisinin suistimallerini örtmek” için kullanıldığını ve çok az etkisi olduğunu öne sürüyor.

Haber Ara