Dolar

32,5162

Euro

34,8101

Altın

2.428,75

Bist

9.714,09

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Netanyahu'ya sert cevap verdi

BM bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) İsrail’in İran üzerinden kuruma gerçekleştirdiği baskıyı savuşturdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-03 16:46:46

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Netanyahu'ya sert cevap verdi

BM'nin nükleer gözlemcisi konumundaki IAEA'nin yetkilileri, İsrail'in İran'ın gizli atomik silah deposuna sahip olduğu yönündeki iddialarına karşı “bir şeyi dış görünüşüne göre değerlendiremeyeceklerini” belirtti. İsrail ise kuruma İran'daki sözde şüpheleri sahaları denetlemesi yönünde baskı yapıyordu.

AMANO: “YÜZEYSEL BİLGİLERİ ELE ALMAYIZ”

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu geçtiğimiz hafta BM Genel Kurulu'nda bu iddialarını dile getirmişti. IAEA Başkanı Yukiya Amano ise doğrudan Netanyahu'nun açıklamalarına işaret etmeden ajansın bağımsız olmasının çalışmalarında “aşkın bir öneme sahip olduğunu” belirtti. IAEA “güvenlikle alakalı erişilebilir bütün bilgileri kullanır fakat yüzeysel bilgileri ele almaz” şeklinde konuştu.

NETANYAHU'YA KESKİN CEVAP

Netanyahu İran'ı “gizli nükleer silah programından büyük miktarda alet ve malzemeyi depoladığı gizli bir atomik depo” sahibi olmakla suçlamıştı. Bu nedenle kurumu bu bölgeyi araştırmaya zorladı. Başkan Amano ise olay üzerine IAEA'nın işininasıl yapacağının kurıuma söylenemeyeceğini ifade etti. “Üçüncü taraflardan da dahil elde edilen bilgiler çok sıkı inceleme konusudur. IAEA'nin çalışmaları “her zaman tarafsız, gerçekçi ve profesyonel olmalıdır” dedi.

IAEA: “İRAN HALEN 2015 ANLAŞMASI ÇERÇEVESİNDEKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRİYOR”

2015 tarihli nükleer anlaşmayla İran nükleer faaliyetlerini azaltmak ve yaptırımların hafifletilmesi karşısında IAEA'nın incelemelerine uymakta diğer ülkelerle uzlaşmıştı. İsrail 2015 anlaşmasına kesinlikle karşı durarak ABD Başkanı Donald Trump'ı anlaşmadan çekildiği için tebrik etti. IAEA ise İran'ın anlaşma çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiğini duyurdu. Amano İran'ın anlaşmaya uyması konusundaki değerlendirmeler “sürmektedir” dedi.

Kaynak: Free Malasia Today

Haber Ara