Dolar

32,3279

Euro

35,0808

Altın

2.299,27

Bist

8.988,38

Uluslararası ajanslar duyurdu… Rusya dünyaya ilan etti

Rusya ile Ukrayna arasında gerginlik hat safhaya ulaştı. Kiev, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığdığını iddia etti. Gözler yeniden gerginliğin yaşandığı bölgeye çevrildi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-02 18:47:07

Uluslararası ajanslar duyurdu… Rusya dünyaya ilan etti

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ile Ukrayna birlikleri arasında gerilimin artması gözleri yeniden bu bölgeye çevirdi.

Ukrayna-Rusya krizi bir kez daha dünya gündeminde ilk sıralara yerleşti. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ve Ukrayna birlikleri arasındaki ateşkes ihlallerinin artması, bölgede tansiyonu yeniden yükseltti.

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbass bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana devam ediyor.

Donetsk'e bağlı Şumi kasabasında 26 Mart'ta keskin nişancıların açtığı ateş sonucu dört Ukrayna askeri hayatını kaybetti, iki asker yaralandı. Bunun üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Donbas'ta gerilimin tırmanması nedeniyle uluslararası topluma Rusya'yı "şiddetle kınama" çağrısı yaptı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Rusya'nın tatbikat adı altında Ukrayna sınırındaki Bryansk ve Voronej'e, ayrıca Kırım'a askeri sevkiyat yaptığını açıkladı.

Rusya-Ukrayna sınırı, Kırım ve Donbas'ta Rus ordusuna ait 28 tabur bulunduğunu, Rusya'nın yakında sınıra ve Kırım'a 25 ek tabur sevk etmeyi planladığını belirten Homçak, bu durumun Ukrayna'nın askeri güvenliği için tehdit oluşturduğunu söyledi.

KREMLİN'DEN ÇOK SERT TEPKİ

Kremlin'den yapılan açıklamada, "NATO birliklerinin Ukrayna'ya yerleştirilmesi Rusya sınırı yakınlarında gerilimi artırır. Böyle bir hareket Rusya'nın kendi güvenliğini sağlamak için ek tedbirler almasına yol açar." denildi.

Açıklamada ayrıca "Doğu Ukrayna'da taraflar arasındaki durum endişe verici. Bölgece çok fazla provokasyon var" ifadeleri kullanıldı.

UKRAYNA İSTİHBARATI: RUSYA PROVAKASYON HAZIRLIĞINDA

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı "geniş çaplı" provokasyona hazırlandığını iddia etti.

Rusya'nın, "işgalcilerin düşmanca eylemlerine Ukrayna'nın askeri karşılık vermesini" amaçladığı öne sürülen açıklamada, Rusya'nın ayrıca "sözde Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinde" askeri varlığını artırmayı planladığı belirtildi.

İstihbarat Dairesi, "Rus işgalci birliklerinin" Ukrayna topraklarında ilerlemesini sağlamaya yönelik girişimlerin de olabileceğini ileri sürdü.

UKRAYNA: HAZIRIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğine tepki gösterdi. Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, provokasyonlara hazır olduklarını belirtti.

Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri varlığını artırmasını "kas gösterisi" olarak nitelendiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Rusya'nın bu yolla tehdit ortamı yaratarak, ateşkes müzakereleri sürecinde baskı oluşturmak istediğini belirtti.

Ukrayna'nın güçlü bir orduya sahip olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "Devletimiz birlik içinde. Her zaman her türlü provokasyona hazırlıklıyız" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasında yükselen tansiyon, son günlerde Washington-Moskova hattındaki en sıcak başlık. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Moskova'nın 'agresifliği' karşısında Washington'ın Kiev'in yanında olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri'nden yapılan resmi açıklamada, "Bakan Blinken, Rusya'nın Donbas ve Kırım'da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti" denildi.

RUSYA'DAN İŞ SAVAŞ UYARISI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ukrayna'nın provokatif eylemlerde bulunmasının ülkede iç savaşa yol açabileceği" konusunda endişe duyduklarını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri varlığını arttırdığı ve Kırım'a asker sevk ettiği iddialarını da değerlendiren Peskov, "Rusya Federasyonu, kendi takdiriyle silahlı kuvvetlerini kendi topraklarında hareket ettiriyor. Bu kimseyi rahatsız etmemeli, kimse için tehdit oluşturmuyor" dedi.

Rus birliklerinin hiçbir zaman Ukrayna'daki çatışmalarda yer almadığını belirten Peskov, "Bu tamamen Ukrayna'nın iç çatışması. Rus birlikleri buna hiçbir zaman katılmadı" diye konuştu.

Haber Ara