Dolar

32,5874

Euro

34,8578

Altın

2.495,97

Bist

9.668,37

Uluslararası Af Örgütü: Trump Savaş Suçlusu İlan Edilebilir!

Uluslararası Af Örgütü, 6 sivilin ölümüne yol açan hava saldırılarında ABD yapımı bomba kullanıldığını bildirirken, bu durumun Trump hükümetinin uluslararası hukuku ihlal suçuyla yargılanmasına kadar gidebileceğini açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-23 20:36:45

Uluslararası Af Örgütü: Trump Savaş Suçlusu İlan Edilebilir!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Uzun süredir ABD'nin Suudi Arabistan'a silah satmaması yönünde çağrıda bulunan, önde gelen insan hakları gruplarından Uluslararası Af Örgütü, ağustos ayında gerçekleştirilen ve 16 sivilin ölümüne yol açan hava saldırılarında ABD yapımı bomba kullanıldığını bildirirken, bu durumun Trump hükümetinin uluslararası hukuku ihlal suçuyla yargılanmasına kadar gidebileceğini açıkladı.

Newsweek'in haberine göre, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon tarafından Yemen'in başkenti Sana'da gerçekleştirilen saldırılarda aralarında yedi çocuğun da bulunduğu 16 sivil hayatını kaybetti. Suudi Arabistan yönetimi, 25 Ağustos'ta gerçekleştirilen hava saldırılarında aile konutlarının bombalanmasının, İran destekli isyancılara karşı yürütülen savaşta“teknik bir hata” olduğunu açıklamıştı.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ DOĞRULADI

UAÖ'ye bağlı silah uzmanları, saldırıda kullanılan lazer güdümlü bombayı inceledi ve bombanın yapımında ABD yapımı parçaların kullanıldığını resmen açıkladı.

"ABD SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"

Uluslararası Af Örgütü direktörlerinden Raed Jarrar, “ABD hükümeti, sivilleri öldürmek için kullanılabileceğini bile bile Suudi Arabistan'a silah yollayarak uluslararası hukuku ihlal ediyor, hatta savaş suçlarına ortak oluyor.” açıklamasını yaptı.

ABD yapımı bombalar, birçok sivilin öldürüldüğü Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarında ilk kez kullanılmıyor. Ancak ilk kez, ABD bombalarının yol açtığı sivil ölümler bu kadar gündem oldu. Söz konusu hava saldırısından kurtulan tek kişi, daha sonra Yemen Savaşı'nın sembolü haline gelen Butaina Muhammed Mansur oldu. Mansur, saldırıda beş kardeşinin tamamını kaybetti.

BOMBALAR HANGİ ABD BAŞKANININ DÖNEMİNDE SATILDI?

Son yıllarda Suudi Arabistan'a çok sayıda silah satılmasından dolayı, 25 Ağustos'ta gerçekleştirilen saldırıda kullanılan bombanın Obama yönetimi tarafından mı, yoksa Trump yönetimi tarafından mı satıldığını belirlemek mümkün değil. Jarrar, “Bunun bir ABD bombası olduğunu kesin olarak biliyoruz, ancak gönderildiği seneyi ve bağlı olduğu silah grubunu tespit edemiyoruz.” şeklinde konuştu.

TRUMP'TAN SUUDİ ARABİSTAN'A 'DEVAM' MESAJI

Yemen ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde insan hakları araştırmacısı olan Kristine Beckerle, “(Suudi Arabistan'a satılan silahlarla ilgili olarak) Obama hükümetinin en azından son dönemlerinde bir kaygı oluşmaya başlamıştı. Ancak Trump yönetiminde, Suudi Arabistan'a silah satışına yönelik destek giderek daha abartılı bir hal almaya başladı. Trump, Suudi liderliğindeki koalisyona adeta 'yaptığınız şeye devam edin' mesajı veriyor.” dedi.

Haber Ara