Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Uluslararası Af Örgütü, Ruandalı yetkililere:” Siyasi muhalif Paul Rusesabagina adil bir yargılamayı hak ediyor”

Uluslararası Af Örgütü ,Ruanda Kigana’da katliam sırasında 1200 kişinin sığındığı bir otelin yöneticisi olan ve siyasi muhalif olarak kabul edilen Paul Rusesabagina'nın adil yargılanması için çağrıda bulundu. Uluslararası Af Örgütü, Ruandalı yetkililere:” Siyasi muhalif Paul Rusesabagina adil bir yargılamayı hak ediyor”

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-14 22:47:24

Uluslararası Af Örgütü, Ruandalı yetkililere:” Siyasi muhalif Paul Rusesabagina adil bir yargılamayı hak ediyor”

 

Aralık 2018 yılında Ruanda'nın Nyaruguru ilçesinde meydana gelen olayda kundakçılık, adam kaçırma ve cinayet işleme ,terörizme destek gibi suçlara adı karışan Rusesabagina'nın tutukluluk halinin şeffaf olmadığını ve hangi koşullar altında olduğunu bilmediklerini Doğu ve Güney Afrika Direktörü Deprose Muchena konuşmasında açıkladı.


Hakkında çeşitli suçlar isnad edilen Rusesabagina'nanın adil yargılanmadığı, ailesi ve avukatıyla görüştürülmediği ve gizli bir şekilde sorgulama yürütüldüğü için insan haklarını ihlal eden davranış modellerinin sergilendiğini ifade eden Uluslararası Af Örgütü Doğu ve Güney Afrika Direktörü Deprose Muchena:
” Tutukluluğunun hukuka uygunluğunu denetlemek ve haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek için derhal bir hakim önüne çıkarılmalıdır.” Açıklamasında bulundu.

Konuşmasında:” Paul Rusesabagina'nın tutuklanmasıyla ilgili şeffaflık eksikliği ve ailesi tarafından tutulan avukata erişiminin engellendiğine dair haberler, yetkililer duruşmaya hazırlanırken göz ardı edilemeyecek kırmızı bayraklardır. “ diyerek tamamladı.

Peki Paul Rusesabagina kimdir?

Hotel Rwanda filminin vizyona girmesiyle uluslararası arenada tanınırlık kazandı. Ruanda Yurtsever Cephesi'ne uzan zaman muhalefetlik yapan Paul Rusesabagina , diaspora siyasetini aktif bir şekilde üstlendi.


Ihumure siyasi partisini kuran Rusesabagina mevcut sistemde, Ulusal Kurtuluş Güçleri'nin sorumluluğunu üstlendiği PDR-Ihumure ‘nin de dahil olduğu muhalefet gruplarından oluşan bir koalisyon kurdu. Bu komisyonun adı Ruanda Demokratik Değişim Hareketi oldu. Rusesabagina bu hareketin başkanı seçildi.


Belçika vatandaşı olan ve Amerika'da ikamet eden Rusesabagina'nın özel bir jetle kaçırılıp şeffaf bir şekilde yargılanmaması üzerine tartışmalar hala devam ediyor.

 

Haber Ara