Dolar

32,3325

Euro

35,1144

Altın

2.300,55

Bist

9.079,97

Uluslararası Af Örgütü'nden, çocuk işçi uyarısı

Uluslararası Af Örgütü, teknoloji şirketlerini, çocuk işçi çalıştırması konusunda uyardı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-19 14:01:25

Uluslararası Af Örgütü'nden, çocuk işçi uyarısı

AA'nın haberine göre: BBC'nin haberine göre, örgüt, başta Samsung, Apple ve Sony olmak üzere teknoloji şirketlerini, ürünlerinde kullanılan minerallerin madenlerden çıkarılması sırasında çocuk işçi kullanılıp kullanılmadığını denetlemekte başarısız olmakla suçladı.

Örgütün raporunda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki kobalt madenlerinde yedi yaşındaki çocukların tehlikeli şartlarda çalıştırıldığı, bu şirketlerin de ürünlerinde kullanılan kobaltı buradan tedarik ettiği bildirildi.

Raporda, dünyadaki kobalt madeni rezervlerinin yarısına sahip Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, Eylül 2014'ten Aralık 2015'e kadar en az 80 madencinin öldüğü iddia edildi.

Madenlerde çalıştırılan çocukların ifadelerine yer verilen raporda, bölgede maden işçilerinin, uzun vadeli sağlık sorunları ve ölümcül kaza riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Rapora şirketlerin yanıtı

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna yanıt veren Apple firması yetkilileri, çocuk emeğinin tedarik zincirlerinde asla yeri olmadığını ve yeni emniyet tedbirlerine öncülük etmekten gurur duyduklarını açıkladı.

Samsung firması tarafından yapılan açıklamada da çocuk işçiliğine "sıfır tolerans politikası" güdüldüğü, tedarik zincirinin düzenli ve titiz denetimlere tabi tutulduğu kaydedildi.

Sony de açıklamasında, "Bizler, mineral ve diğer ham madde alımlarının yanı sıra üretim sahasında da insan hakları ve çalışma şartlarıyla ilgili konular üzerinde hassasiyet gösteren tedarikçilerle çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin güneyindeki madenlerde 40 bin civarında çocuk işçinin çalıştırıldığını tahmin ediyor.

Haber Ara