Dolar

32,5217

Euro

34,7884

Altın

2.421,43

Bist

9.712,14

Ülkelerin Kendileriyle Özdeleşen Dansları

Ülkelerin dansları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri davet ediyorum ve ritmi yüksek yazıma hemen başlıyoruz!

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-14 08:24:49

Ülkelerin Kendileriyle Özdeleşen Dansları

Ülkelerin dansları da kültürleri gibi, sevgili gezginler, hepsinin türlü türlü adımı, ritmi, müziği var. Hepsinde diğer bir his, değişik bir enstrüman ön plana çıkıyor ve ne zaman o ülkeyi düşünseniz aklınıza hemen oraya ait olan danslar ve ezgiler geliyor. Ben de dünyanın müziğine kulak verdim ve ülkelerin kendilerine özgü olan, senelerdir bulundukları topraklarla özdeşleşen danslarını sizin için yazdım. Buyurun, efendim!

Samba - Brezilya

Ülkerin dans isimlerini sayarken herhalde beni coşkuyla dolduran diğer bir tanesi yoktur. Çünkü Samba denildiği anda akıllarda Brezilya, Brezilya dendiği anda da hem ruhumuzu coşturan Rio Karnavalı hem zihnimize dinçlik katan mis gibi kahveler geliyor aklıma. Figürler Afrika'da bulunan ilkel kabilelerin ritüellerini anımsatıyor biraz. Ama akıllara kazınmasına asıl neden olan kıvrımlı hatlara sahip olan Brezilya kadınlarının enfes yeteneklerini görkemli kostümlerle sergilemesi oluyor.

Tango - Arjantin

Al Pacino'nun efsane oyunculuk performanslarından birini sergilediği, Thomas Newman'ın müziklerini yapmış olduğu Scent of a Woman'dan beridir Tango dendiği anda aklınıza ilk gelen Arjantin olmayabilir. Ya da Mouline Rouge'un “Roxanne”i... Ancak ne olursa olsun bütün bu efsane performansları da Arjantin'e borçluyuz. Kemanın, piyanonun, kontrbasın ruhunu çok daha iyi hissetmemizi sağlamış olduğu Tango, Arjantin - Urugay kökenli bir dans ve 1860'larda aşkın, tutkunun, şehvetin ve ihtirasın tezahürü olarak ortaya çıktı. 

Vals - Avusturya

Şayet çok daha iyi sahiplenilmiş olsaydı Avusturya yerine, Fransa yazıyor olacaktık. Çünkü “Valto” adıyla öncelikle Fransa'da ortaya çıktı. Ancak, her nasıl olmuşsa olmuş ve Fransa'dan Avusturya ve Almanya'ya sıçramış. Kadınların birer zarafet abidesi, erkeklerin ise asaletin simgesi olduğu Vals, geniş adımlarla çiftlerin daireler çizmesine dayanıyor temel olarak. Ancak, emin olabilirsiniz, onlar etrafta dönerken sizin de büyülenmişçesine başınız dönebiliyor.

unnamed

Sirtaki - Yunanistan

Belki bir günbatımı olacak, ezgiler ağır ağır kulağınıza dolacak ve Ege'nin insanı gevşeten atmosferinin sizi sardığı o Yunan Adaları'nın birinde uzattığınız ayaklarınıza bir hareket gelecek. Ağır ağır önce ve sonra sindire sindire hızlen temelrak... Durum böyleyse sirtaki dansı başlamış demektir. Aslında çok önceden Arnavutluk'ta, kasaplar tarafından başlatılmıştı. Ancak Yunanistan bu dansı sahiplenirken müziğin ritmi sona yaklaşırken hız kattı ve adını da Sirtaki koydu.

Salsa - Küba

Listeyi hareketli bir dans ile kapatalım istedim. Ülkelerin dansları arasında en keyiflilerinden bir tanesi olan Samba göçmenlerle beraber ABD'ya taşındığında çok daha ünlü olmuş. Latin ABD dansı olan Samba esasında yine Küba'ya ait olan Mambo, Cha Cha Cha, Palo Mente gibi pek çok dansın birleşiminden oluşuyor ve çiftlere hitap ediyor. O yüzden nice sevgililer birlikte Salsa'ya gidiyor veya nicesi Salsa yüzünden ayrı düşüyor. Biz beraber gidenlerden, aşklarının dansını seçenlerden taraftayım. :)

Flemenko - İspanya

Sırt hep dik, çene hep ileri! İspanyolların deli akan kanlarını, göğüslerinde ateş gibi yanan kalplerini bundan çok daha iyi dile getiren bir dans olamazdı. El ve ayakların keskin, sert vuruşlarına eşlik eden gitarın sesinin sizi etkilememesi imkansız. Bu dans öncelikle Endülüs Bölgesi'nde ortaya çıkmış olsa da sonradan bütün İspanya'ya yayılmış. O yüzden İspanyol dansı adını soranlara söylüyorum; Flemenko. Sonra “Ben bilemenko!” demeyin! Biricik karikatür sanatçımız Yiğit Özgür'ün bile dilimize kattığı yeni kelimelere ilham olmuş bir danstır ayrıca. :)

Efendim, ülkelerin dansları neler artık biliyorsunuz, artık gittiğiniz ülkede oturmak yok! Keşif ve dans dolu tatiller... :)

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara