Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ülke genelinde 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, İstanbul'da bir, Ankara'da iki ayrı noktada kutlanıyor. Erzurum ve başka illerde de geniş katılımlı kutlama törenleri düzenleniyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-01 12:21:32

Ülke genelinde 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları İstanbul'da Bakırköy Halk Pazarı'nda, Ankara'da ise Anadolu Meydanı ve Kolej Meydanı'nda kutlanıyor.

İSTANBUL'DA KUTLAMALAR

İstanbul'da Hak-İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanlığı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'na karanfil, Cumhuriyet Anıtı'na ise çelenk bıraktı. Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden "Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı", "İşte Hak-İş, İşte 1 Mayıs" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na geldi. Burada 40 yıl önce hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Ardından Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakan grup adına İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman açıklama yaptı ve şunalrı söyledi:

"Taşeron işçilerin kamu kurumlarına kadrolu işçi olarak alınmasını, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, işsizlikle etkin olarak mücadele edilmesini, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmamasını, insan onuruna yaraşır saygın, asgari gelir desteği uygulamasına geçilmesini istiyoruz. Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliklerinin giderilmesini ve ücretlerdeki yüksek vergi dilimlerinin düşürülmesini ve yoksulluğun önlenmesini talep ediyoruz."

Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda toplanan grup, Taksim'e yürümek istedi. Grubu uyaran polis, yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Buna rağmen yürümekte ısrar eden grup üyeleri gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, çevik kuvvet minibüsüne bindirildi.

ANKARA'DA KUTLAMALAR

Ankara Garı önünde 2015'te düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler, düzenlenen törenle anıldı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Ankara Garı önünde anma etkinliği yapıldı. Gar önünde toplanan kalabalık, 10 Ekim 2015'te gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybedenleri andı. Saygı duruşunda bulunan gruptakiler, sloganlar attı.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarının da bulunduğu kalabalık, saldırının gerçekleştiği yere karanfil bırakılmasının ardından Ankara Garı'nın önünden ayrıldı.

Ankara'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Anadolu Meydanı ve Kolej Meydanı'nda yapılacak etkinlikler için 4 bin 500 polis görev aldı.Kutlamaların yapılacağı alana çıkan cadde ve sokaklar, sabah saat 08.00'den itibaren araç trafiğine kapatıldı. Atatürk Kültür Merkezi yanında toplanan Türk-İş üyeleri, Anadolu Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Cemal Gürsel Caddesi'nde toplanacak olan KESK ve DİSK üyeleriyse Kolej Meydanı'na yürüdü. Ankara'da iki ayrı yerde yapılacak kutlamaların, saat 17.00'ye kadar süreceği açıklandı.

İSTABUL'DA BİRÇOK YOL TRAFİĞE KAPATILDI

Etkinliklerde alınacak emniyet tedbirleri kapsamında saat 05.00'ten itibaren Bakırköy ilçesinde İncirli Caddesi, Olgunlar Sokak, İsmail Erez Bulvarı, Ekrem Kurt Bulvarı, Fikret Yüzatlı Caddesi, Bahçesaray Sokak, Sayfiye Sokak, Pembeay Sokak, Pelinli Sokak ve Akıl Hastanesi Caddesi trafiğe kapatıldı.

İlçede alternatif güzergah olarak, D-100 Kuzey Güney, Sahil Kennedy, Yüce Tarla, İskele, Prof. Turan Güneş, Karabal ve Dr. Tevfik Sağlam caddeleri kullanılıyor.
Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde ise Tarlabaşı Bulvarı, Mete, Gümüşsuyu,Sıra Selviler, Halaskargazi ve Cumhuriyet caddeleri trafiğe kapatıldı.

Bu güzergahlarda trafik, Unkapanı Köprüsü'nden ve Perşembe Pazarı'ndan gelen akım Kasımpaşa ve Karaköy istikametine, Kasımpaşa'dan gelen akım tuz ambarı ışıklardan Hasköy ve Karaköy istikametine, Dolapdere'den gelen akım Divan kavşağından tünel üzerinden Şişli istikametine veya stat üzerinden Beşiktaş istikametine, Dolmabahçe Gazhane Caddesi'nden gelen akım Gümüşsuyu'na verilmeden Beşiktaş ya da Karaköy istikametine, Şişhade'den gelen akım, Kasımpaşa ve Unkapanı Köprü istikametine, Şişli'den gelen akım Yedikuyular Caddesi ve Tünel Taksim Tünel üzerinden Beşiktaş istikametine, Defterdar yokuşundan Taksim'e çıkan yol kapalı olacağı için gelen akım Akarsu Yokuşu ve Taktaki Yokuşu istikametine, Mebusan Yokuşu Caddesi çıkış istikameti Meclis-i Mebusan Caddesi'yle kesişim noktasından kapatılarak akım Karaköy istikametine yönlendiriliyor.

Halaskargazi Caddesi kapatıldı, alternatif olarak Abide-i Hürriyet Caddesi kullanılıyor.

Ayrıca Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy iskeleleri, Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na, Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na deniz motoru seferleri, Taksim-Karaköy arası çalışan Tünel seferleri, Taksim-Kabataş arası çalışan füniküler seferleri, İstiklal Caddesi'nde çalışan nostalji tramvayı, Yenikapı-Hacıosman metro hattı üzerinde bulunan Taksim, Şişhane, Osmanbey metro istasyonları da saat 05.00'ten itibaren kapatıldı. Bu seferler etkinlik bitimine kadar kapalı olacak.
Öte yandan, Taksim Meydanı, Mecidiyeköy, Saraçhane, Dolmabahçe Meydanı, Kadıköy İskele Meydanı, Bakırköy Halk Pazarı, Bakırköy Meydan ve civarındaki helikopter uçuşlarına da müsaade edilmiyor.

ANKARA'DA TRAFİĞE KAPATILAN YOLLAR

1 Mayıs nedeniyle başkentte 4 bin 500 polis görev aldı. Etkinliğin yapılacağı ve olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı alanlara çıkan bazı cadde ve sokaklar, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait hafriyat ve temizlik araçlarıyla kapatıldı. Ankara Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, saat 08.00'den itibaren Kazım Karabekir Caddesi ile İstanbul Caddesi kesişiminden Anadolu Meydanı'na kadar, Ziya Gökalp Caddesi- Kızılay-Kurtuluş kavşağı arası, Mahmut Esat Bozkurt Caddesi, Aksu Caddesi, Prof. Dr. Nusret Fişek Caddesi, Celal Bayar Bulvarı Kıbrıs Caddesi, Dumlupınar Caddesi, Cemal Gürsel Caddesi, Kolej Meydanı, Kurtuluş Kavşağı ile bu cadde ve kavşaklara açılan cadde ve sokakların etkinlikler süresince araç trafiğine kapatılacağı duyuruldu.

Diğer bölgeler:

1 Mayıs İzmir, Adana, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Amasya, Sinop, Samsun, Zonguldak, Aydın, Manisa, Yalova, Çanakkale, Diyarbakır, Batman, Van, Tunceli, Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa, Elazığ, Adıyaman, Malatya, Muş, Erzincan'da Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, meslek örgütleri, siyasi partiler ve dernekler tarafından ortak bir şekilde kutlanıyor.

Kayseri'deki kutlamalar 16.00'da, Antalya'daki 14.00'te, Mersin'deki 16.00'da, Antakya'daki 15.00'te, İskenderun'daki 15.00'te başlayacak.

HAK-İŞ ERZURUM'DA, MEMUR-SEN KÜTAHYA'DA

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı Erzurum'da mehterli ve ciritli gösteriyle kutlayacaklarını söyledi.

Tarihte bilinen ilk toplu iş sözleşmesinin Kütahya'da fincancılar esnafıyla yapıldığı ileri süren Memur-Sen ise bu yıl 1 Mayıs etkinliklerini Kütahya'da yapacağını duyurdu.

 

Haber Ara