Dolar

32,5750

Euro

34,8856

Altın

2.439,08

Bist

9.645,02

Ukraynalı uzman: Rusya mutsuz, Kafkaslarda artık Türkiye var

Ukraynalı uluslararası uzman Ruslan Osipenko, “Kafkasya'da jeopolitik bir değişime tanık oluyoruz. Orada (Kafkasya'da) Türkiye ortaya çıktı. Türkiye yeni bir oyuncu. Rusya mutsuz; çünkü Türkiye ağırlıklı olarak Müslüman, Türk kökenli Kafkas halklarının ruhunu yükseltecek.” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-15 09:12:13

Ukraynalı uzman: Rusya mutsuz, Kafkaslarda artık Türkiye var

Ukraynalı uluslararası uzman Ruslan Osipenko, Ukraine 24 kanalında yaptığı açıklamada, “Dağlık Karabağ'daki çatışmanın son bölümü, Türkiye'nin pozisyonlarının güçlendiğini ve Rusya'nın Kafkasya'daki etkisinin zayıfladığını açıkça gösterdi” dedi.

Kafkasya'nın daha önce Moskova'nın etki alanında olduğunu belirten  siyaset bilimci Osipenko, “Ancak durum çarpıcı biçimde değişmeye başladı” yorumunda bulunarak şunları söyledi:

“Kafkasya'da jeopolitik bir değişime tanık oluyoruz. Orada (Kafkasya'da) Türkiye ortaya çıktı. Türkiye yeni bir oyuncu. Rusya mutsuz; çünkü Türkiye ağırlıklı olarak Müslüman, Türk kökenli Kafkas halklarının ruhunu yükseltecek.”

Siyaset bilimci Osipenko, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında Kafkas halklarının liderlik edebilecek yeni bir lider gördüğüne duyduğu güveni dile getirerek, Tiflis'in şimdiden ‘Ankara-Bakü birliğine' yetişmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

Osipenko, “Zamanla Çeçenya ve Dağıstan Türkiye ile ittifak arayışına girebilir. Rusya'nın Kafkasya'daki nüfuzunun erozyonu başladı. Herkes yakında oyununu oynamaya başlar” dedi.

Ankara'nın pan-Türkçülüğünü teşvik ettiğine de dikkat çeken Ukraynalı siyaset bilimci Osipenko konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Türkiye, Orta Asya'da ve Rusya'nın belirli bölgelerinde etkisini artırıyor. Türkiye, Türk dünyasını yeniden inşa etmek için aktif adımlar atmaya başlayacak” dedi. 

Kaynak: topcor.ru

Haber Ara