Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Ukrayna'yı ziyaret eden Estonya, Letonya ve Litvanya dışişleri bakanlarından ortak bildiri

Estonya Dışişleri Bakanları Eva-Maria Liimetz, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ve Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın daveti üzerine Ukrayna’ya resmi ziyaret düzenledi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-16 00:17:43

Ukrayna'yı ziyaret eden Estonya, Letonya ve Litvanya dışişleri bakanlarından ortak bildiri

Kırım Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre Kuleba, mevkidaşlarına Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki askeri yığınağı ve işgal edilen toprakların güvenliği hakkında son bilgileri paylaştı.

Ortak Bildiri

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın istikrarsızlaştırma eylemlerine karşı Baltık devletlerinin Ukrayna ile dayanışma içinde olması daveti üzerine Estonya Dışişleri Bakanları Eva-Maria Liimetz, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ve Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis Kıyiv'i ziyaret etti. Bakanlar, Rusya'nın saldırı tehdidine karşı ortak tepki koyarak, AB ve NATO üyeliği kapsamında Ukrayna'ya verilen desteğin yoğunlaştırılmasını ayrıntılı olarak değerlendirdi. Görüşmelerin ardından bakanlar ortak bir bildiri yayımladı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

-Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğimizi ifade ediyoruz.

-Ayrıca NATO Bükreş zirve bildirisinde de belirtildiği gibi Avrupa ve Avrupa-Atlantik üyelik hedeflerini destekliyor ve Ukrayna'yı bu konuda gerekli reformları sürdürmesi için teşvik ediyoruz. 

-Ukrayna sınırlarının çok yakınında ve işgal edilmiş, yasa dışı bir şekilde ilhak edilmiş Kırım yarımadasında Rusya'nın devam eden askeri hareketliliğini kınıyoruz.

-Rusya'yı provokasyonlarını durdurmaya ve Viyana belgesi kapsamındaki risk azaltma mekanizmasına uygun olarak tamamen şeffaf bir şekilde tüm endişeleri gidermeye ve AGİT ilke ve taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.

-Ukrayna'yı ihtilafın siyasi çözümüne olan kararlı bağlılığından ötürü takdir ediyoruz.

-Güvenlik ve savunma, bilgi alışverişi, agresif propaganda ve dezenformasyonla mücadele, hibrit tehditlerle mücadele alanlarında ikili ve çok taraflı iş birliğimizi geliştirmeye, yoğunlaştırmaya ve enerji güvenliği alanındaki ortak zorlukları ele almak için çabalarımızı koordine etmeye kararlıyız.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara