Dolar

32,6958

Euro

34,9101

Altın

2.506,68

Bist

9.524,59

Ukrayna Rusya'yla Dostluk Antlaşması’nı tek taraflı sona erdirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko Rusya ve Ukrayna arasındaki Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Antlaşması’nı sona erdiren yönetmeliği imzaladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-11 09:55:56

Ukrayna Rusya'yla Dostluk Antlaşması’nı tek taraflı sona erdirdi

Timetürk Çeviri

Başbakanlık basın servisinden yapılan açıklamaya göre söz konusu antlaşma yaklaşık yirmi yıldır yürürlükteydi ancak iki ülke arasında yükselen gerilim sonucu 1 Nisan 2019'da sona erdirilecek.

Ukrayna lideri antlaşmanın uzatılmamasının “Ukrayna'nın Avrupa'ya doğru yeniden yönlendirilmesi stratejisinin bir parçası” olduğunu belirtti.

Tasarı Ukrayna parlamentosunda kabul edilmesi için gereken 226 oyun çok üstünde 277 oyla kabul edildi.

Eylül ayında da Poroshenko Rusya ile dostluk anlaşmasının Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından sonlandırılması için bir kararname imzalamıştı.

1997 yılında imzalanan ve 1999'da yürürlüğe giren antlaşma gereği Kiev ve Moskova birbirlerinin sınırlarına saygı gösterecek ve çatışmaları barışçıl yollarla yatıştıracaktı.

Antlaşma taraflardan birinin sona erdirici bir eylemde bulunmazsa her on yılda bir doğrudan uzatılacağını belirten bir madde de içeriyordu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim ise 2014 yılındaki Kırım ve Doğu Ukrayna hadiselerinden bu yana sürüyor.

Ukrayna aynı zamanda 26 Kasım'dan itibaren Rusya'ya sınır olan on bölgede bir ay süreyle askeri kanunlar uygulamaya başladı.

Poroshenko “askeri kanunlar savaş ilanı anlamına gelmiyor” fakat Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmek için bir adım diye konuştu

Kaynak: china.org.cn

 

Haber Ara