Dolar

32,5145

Euro

34,9519

Altın

2.433,92

Bist

9.769,89

Ukrayna'nın tartışmalı ismi Savçenko'dan yeni açıklamalar

Rusya'daki yargılanma süreciyle tanınan Ukraynalı milletvekili Nadejda Savçenko, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'yu 'halk düşmanı' olarak niteledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-02 18:18:26

Ukrayna'nın tartışmalı ismi Savçenko'dan yeni açıklamalar

Ukrayna'nın doğusunda iki Rus gazetecinin ölümüne sebep olmaktan yargılandığı Rusya'da affedilmesinin ardından neredeyse bir yıl önce ülkesine geri dönen eski askeri pilot Savçenko, devlet yetkililerine yönelik eleştirilerini sürdürüyor.

Novoye Vremya gazetesine mülakat veren Savçenko, "Benim düşmanım, her insanın hayatını daha kötü hâle getiren, halkımın düşmanı olan kişidir. Evet, Poroşenko'nun bir halk düşmanı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bu, Savçenko'nun Poroşenko'yu ilk eleştirisi değil. Zira Savçenko geçen yıl da 'zayıf bir devlet başkanı' olduğunu söylediği Ukraynalı liderde, güçlü bir müzakerecide olması gereken özelliklerin bulunmadığını ifade etmişti.

Savçenko bir keresinde de Ukraynalı hükümet yetkilileri için 'iki numaralı halk düşmanları' demişti.

"VATAN HAİNLİĞİ..."

Diğer taraftan Ukraynalı siyasetçilerin de Savçenko'ya cevapları sürüyor. Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin yeniden hükümetin denetimine geçebilmesi için Kiev'in Kırım üzerinde hak iddia etmeyi bırakması gerektiğini söylemesinin ardından, parlamento yetkilileri, Savçenko'nun vatan hainliği suçundan yargılanmasını istemişti.

RUSYA'DAKİ DAVA SÜRECİ

Savçenko, Rusya'da yargılandığı dönemde Ukrayna'da 'direnişin sembolü' olarak görülüyordu. Poroşenko da Savçenko'yu pek çok kez 'kahraman' olarak nitelendirmişti. Fakat Savçenko'nun ülkesine geri dönmesi ardından yaptığı bazı açıklamalar onu tartışılır bir kişi haline getirdi.

Bu arada Savçenko'nun Novoye Vremya gazetesine verdiği mülakatta Poroşenko'ya yönelttiği eleştiriler, Ukrayna'nın doğusunda şiddet olaylarının yeniden arttığı bir döneme denk geldi. Ukraynalı taraflar ülkenin doğusunda yer alan Avdeyevka kentinde 29 Ocak'tan beri devamlı artan çatışmalar nedeniyle birbirlerini suçluyor.

Haber Ara