Dolar

32,5545

Euro

34,8182

Altın

2.432,60

Bist

9.722,09

Ukrayna'dan Rusya'ya tepki

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, 'Rusya sorumsuzca sivillerin yaşadığı kentleri bombalıyor' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-11 07:02:03

Ukrayna'dan Rusya'ya tepki

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin geçmişte hiç bugünkü gibi bir seviyeye ulaşmadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, TRT World kanalında yayınlanan söyleşisinde, "Türkiye ve Ukrayna ilişkileri hiç bu seviyeye ulaşmadı. Türkiye ile stratejik ortağız" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Ukrayna ve Türk hükümetleri arasında tam bir güven ilişkisinin mevcut olduğunu ifade ederek,Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Beşinci Toplantısı kapsamında yapılan görüşmelerin, ikili ilişkilerde şimdiye kadar gerçekleştirilen en yoğun toplantılar olduğunu söyledi.

Toplantıların, başta savunma ve güvenlik olmak üzere, ekonomi, kültür, insani ve sosyal alanlar, finans ve bankacılık gibi birçok alanda işbirliği fırsatı sunduğuna dikkati çeken Poroşenko, "Türkiye'den Ukrayna'ya gelecek iş adamlarının yapacağı yatırımlar için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz" diye konuştu.

"Rusya var olduğu her yerde istikrarsızlık yaratıyor"

Rusya'nın Kırım'da, Güney Osetya'da, Abhazya'da, Suriye'de, kısacası var olduğu her yerde istikrarsızlık yarattığını, Kırım'ın ilhakıyla başta Kırım Tatarları olmak üzere çok sayıda kişinin mağdur olduğunu ifade eden Poroşenko, Rusya'nın Doğu Akdeniz'de iki askeri üs kurduğunu, Ukrayna, Türkiye, ABD ve Avrupa'nın bu sorunu görmezden gelemeyeceğini kaydetti.

Petro Poroşenko, birkaç yıl önce 3-5 bin askere sahip Ukrayna'nın şu andaRusya'yı durduracak bir ordusunun bulunduğunu da vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya'nın, Suriye'de teröristleri hedef almak yerine ılımlı muhaliflerin bulunduğu bölgelere saldırdığını belirterek, "Rusya sorumsuzca hareket ediyor, sivillerin yaşadığı kentleri bombalıyor" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Rusya'nın saldırılarının yeni mülteci akınına yol açtığını belirterek, sığınmacı krizi konusunda, Türkiye, Ukrayna, AB, Kanada ve ABD gibi dünyadaki diğer ortaklarla etkili bir koordinasyon eylem mekanizmasının hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

"Birkaç yıl önce Rusya, AB'ye doğalgaz ile şantaj yapıyordu. Şimdi de AB, Ukrayna ve Türkiye'ye sığınmacı kriziyle şantaj yapıyor" ifadesini kullanan Poroşenko, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakerelerin sorunun çözümünü sağlayacağını söyledi.

Petro Poroşenko, ülkesinde devlet başkanı olarak tek talebinin reformların sürdürülmesi olduğunu da belirtti.

"Minsk'e alternatif görmüyorum"

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkenin doğusundaki krizin çözümü konusunda da parlamentoya güveninin tam olduğunu belirterek, Minsk Anlaşması'ndan sonra bölgede yaşananları değerlendirdi.

Minsk Anlaşması'nın bazı aşamaları olduğunu hatırlatan Poroşenko, ilk aşamanın ateşkes olduğunu, ateşkesten sonra çatışmaların kayda değer biçimde azaldığını söyledi.

Poroşenko, devlet başkanlığı döneminde ülkenin doğusunun kontrolünün yeniden tamamen ele geçirebileceğine inanıp inanmadığına ilişkin soruya, "Bunun için elimden gelenin en iyisini yapacağım" yanıtını verdi.

Haber Ara