Dolar

32,5126

Euro

34,7491

Altın

2.486,35

Bist

9.524,59

Ukrayna'dan, Rusya'nın Kırım'da asker alımı yapmasına ilişkin açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım'da asker alımı yapmasını kınadı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-02 15:51:57

Ukrayna'dan, Rusya'nın Kırım'da asker alımı yapmasına ilişkin açıklama

Bakanlıktan yapılan açıklamada, askere alımın uluslararası hukuku ve 1949 4. Cenevre Konvansiyonu'nu ihlal ettiği kaydedildi.

Rusya'nın Ukrayna vatandaşlarını askere alarak savaş suçu işlediği belirtilen açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'nın Yarımada'da gerçekleştirdiği askere alımı kınadığı belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın 2015'ten bu yana 12 kez alım yaparak 28 bin kişiyi yasa dışı olarak silah altına aldığı vurgulanarak, 1 Nisan'da yeni bir alımın başladığı hatırlatıldı.

Uluslararası topluma, Rusya'ya siyasi ve diplomatik baskıyı artırma çağrısında bulunulan açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'nın uluslararası hukuku ihlallerini belgelemeye devam edeceği kaydedildi.

Zelenskiy'den açıklama

Gelişmelerle ilgili The Moscow Times'ta yer alan haberde ise Zelenskiy'nin açıklamasına yer verildi. Açıklamada, "Askeri tatbikatlar ve sınır boyunca olası provokasyonlar şeklindeki kasları esnetmek geleneksel Rus oyunlarıdır." dedi. Zelenskiy, Kiev'in geçen yıl aracılık ettiği ateşkesin yeniden başlatılmasına karşı Moskova'yı "tehdit edici bir atmosfer" yaratmaya çalışmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, "Rusya'nın doğu Ukrayna'da son zamanlarda artan saldırgan ve kışkırtıcı eylemlerinden kesinlikle endişe duyduğunu" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price ise gazetecilere verdiği demeçte, "İtiraz edeceğimiz şey, ortağımız Ukrayna'yı korkutma, tehdit etme niyetine sahip agresif eylemlerdir."

Bazı gözlemciler, bildirilen Rus askeri yığınağının geçen ay Moskova'da Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i "katil" olarak nitelendirerek kargaşaya neden olan ABD Başkanı Joe Biden'in yönetimi için bir test olduğunu söylüyor.

Bu hafta Moskova ve Kiev, Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ile Kremlin destekli ayrılıkçılar arasında ateşkesi baltalayan şiddet artışından birbirlerini sorumlu tuttu.

Zelenskiy, yılın başından bu yana 20 Ukraynalı askerin öldüğünü ve 57 askerin yaralandığını söyledi.

Haber Ara