Dolar

32,5996

Euro

34,7867

Altın

2.505,32

Bist

9.456,60

Ukrayna'dan 'Rus turistlere hapis cezası' kanunu

Ukrayna, Rusya ile gerilimi tırmandıracak bir kanun çıkarmaya hazırlanıyor...

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-08 12:44:14

Ukrayna'dan 'Rus turistlere hapis cezası' kanunu

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a uçakla ya da kara yoluyla seyahat eden Rusların hapis cezasına çarptırılmasını öngören bir kanun tasarısına imza attı.

Ukrayna parlamentosunda çarşamba günü kabul edilen yasaya göre, Kırım'a Rusya üzerinden gitmeye çalışan Rus vatandaşları Ukrayna sınırlarına girdiği taktirde 3 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Yasa sadece Rus vatandaşlarına ve Rusya'nın çıkarları için çalışan kişilere uygulanacak.

2014 Mart ayında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım Yarımadası'nı Ukrayna'ya bağlayan kara yolu üzerinde Ukraynalı sınır kuvvetleri görev yapıyor. Ancak birçok Rus iç hatlar olması sebebiyle Kırım'a Rusya'dan doğrudan uçuşlarla gitmeyi tercih ediyor. Ukrayna ise bu tarz uçuşları ülke sınırlarının ihlali olarak görüyor ve yasadışı kabul ediyor.

17 Mart 2014'te Kırım'da yapılan referandum sonrası yarımada bağımsızlığını ilan etmiş ve akabinde Moskova hükümetinden ayrılıkçı Kırım Cumhuriyeti'nin Rusya'ya kabul edilmesini istemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bir gün sonra kararname ile Kırım Cumhuriyeti'ni "egemen ve bağımsız bir devlet" olarak tanıyarak, Kırım ve Sivastopol'un federal birim olarak Rusya'ya katılımını onaylamıştı.

Haber Ara