Dolar

32,5657

Euro

34,9923

Altın

2.432,02

Bist

9.770,27

Ukrayna'daki Rus askerleri Suriye'ye geçti

Rus ve Batılı kaynaklara göre Rusya geçtiğimiz haftalarda Suriye’ye bir grup özel kuvvet askeri gönderdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-24 13:54:23

Ukrayna'daki Rus askerleri Suriye'ye geçti

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ

Kremlin tüm dikkatini Esed'i desteklemeye vermişken, Ukrayna'daki seçkin askeri grupları Suriye'ye aktarmaya başladı.

Rusya Eylül ayı sonunda Esed hükümetini desteklemek üzere hava saldırıları başlatmış ve Başkan Putin Rus kara kuvvetlerinin Suriye'de etkin bir rol üstlenmeyeceğini belirtmişti. Ancak Rus askeri uzmanları ve yetkilileri, görevleri tam olarak bilinmeyen bir grup özel kuvvetler ekibinin Suriye'de sahaya sürüldüğünü belirtmekte.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili “Özel kuvvetler askerleri Ukrayna'dan çekildi ve Suriye'ye gönderildi” dedi ve bu askerlerin Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı grupların kontrolünde olan bölgeden çekildiğini belirtti. Aynı yetkili bu güçleri Amerika'nın “Delta Force” güçlerine benzetti.

Bir üst düzey Batılı yetkili de Ukrayna'nın doğusundan gelen Rus özel kuvvetlerinin Suriye'de sahada olduğunu söyledi. ABD'li bir yetkili, görevlerinin Suriye rejiminin kara harekatlarına destek vermek için rejim güçleri ile Rus uçakları arasında koordinasyonu sağlamak olduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise bu yöndeki iddiaları reddetti. Askeri uzmanların, Suriye rejim kuvvetlerine Rusya tarafından gönderilen askeri yazılımlar hakkında eğitim vermek üzere saha olduğunu söyledi.

Bir Rus diplomat, geçtiğimiz haftalarda Suriye'ye gönderilen gruplar arasında “Zaslon Birliği”nin de olduğunu belirtti. Bu Birlik'in görevi diplomatik yetkili ve personelleri korumak. Diplomat ayrıca çok sayıda Rus askeri istihbarat görevlisinin, Esed'in askeri istihbarat görevlileri ile çalışmak üzere Suriye'ye gönderildiğini açıkladı.

Moskova'nın Şam yönetimi ile askeri ilişkiler çok uzun zamandır devam etmekte. Rus uçakları Eylü ayı sonunda hava harekatına başlamadan önce Rus özel kuvvetleri Suriye'de bulunmaktaydı. Bu özel kuvvetler Rus deniz kuvvetlerinin bulunduğu Tartus bölgesinde merkezlenmişti.

Aslı wsj.com'da yer alan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye çevirildi.

Haber Ara