Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Ukrayna'da çatışmalar yeniden şiddetlendi

Ukrayna’nın doğusunda Ukraynalı askerler ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlendi. Ukrayna, çatışmalarda iki askerinin öldüğünü, 20 askerin de yaralandığını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-03 16:38:33

Ukrayna'da çatışmalar yeniden şiddetlendi

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla askerler arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, top atışlarının sürdüğü bölgede bir günde altı kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise yoğun bombardıman ve çatışmalar nedeniyle bir hafta içerisinde 33 kişinin öldüğünü duyurdu.

Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından yapılan açıklamada ise kentin gece saatlerinde 'Uragan' ve 'Grad' tipi çoklu roketatar sistemleri ile vurulduğu ifade edildi.

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, tahliye edilen Avdeyevka kasabasına Ukrayna ordusunun kamyonlarla mermi taşıdığı görülüyor.

Sputnik'in haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında "Ukrayna ordu güçleri sivillerin yaşadığı alanları bombalayarak Cenevre Sözleşmeleri'ni ihlal ediyor. Donetsk'e yönelik barbarca saldırısının hiçbir haklı sebebi olamaz. Kiev tüm ahlak kurallarını çiğniyor. Bölgede Minsk Anlaşması ile yasaklanan silahlar da kullanıyor." ifadelerini kullandı.

AA'nın haberine göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı Terörle Mücadele Sözcüsü Aleksandr Motuzyanik, Donbas'taki çatışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

Donetsk bölgesinde bulunan Avdeyevka'da çatışmaların gün boyunca aralıksız devam ettiğini belirten Motuzyanik, Rusya yanlısı ayrılıkçıların ağır silahlar kullandığına dikkat çekti. Motuzyanik, “Operasyonlarda son bir günde iki Ukrayna askeri hayatını kaybetti, 20 asker yaralandı. 29 Ocak'tan bu yana düşman ateşi nedeniyle Avdeyevka'da ön değerlendirmelere göre, bir sivil hayatını kaybetti, sekiz sivil yaralandı. 40 ev ve altı apartman dairesi zarar gördü” dedi.

Avdeyevska sanayi bölgesinde 20 Rusya yanlısı ayrılıkçının öldürüldüğünü, birinin de esir alındığını aktaran Motuzyanik, bölgede Ukrayna ordusunun insani felaket yaşanmaması için yemek çadırları kurduğunu kaydetti.

Motuzyanik, Avdeyevka'da ayrılıkçıların saldırılarını neden arttırdığına ilişkin bir soruya, “Birincisi, bu sadece bir savaş değil, aynı zamanda siyasi olarak Ukrayna'yı uluslararası arenada kötü gösterme, Rusya'nın istediklerini Ukrayna'ya yaptırma gayretidir. Minsk Anlaşmasının ihlal edilmesinde Ukrayna'yı suçlu gösterme çabasıdır. Bu Kremlin'in önemli siyasi hedefidir. İkincisi, Avdeyevka düşman için stratejik bir yerdir. Orada önemli bir yol geçmektedir. Ayrıca kentte düşmanın ilgisini çeken kimya ürünleri üretimi yapan fabrikalar bulunmaktadır” şeklinde cevap verdi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Donetsk'teki saldırının barbarca olduğunu vurguladı. Bakanlık, bu tür eylemlerin Kiev'in uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğinin altını çizdi.

Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Donetsk'te 29 Ocak'ta silahlı çatışmalar yeniden başladı.

Bölgede gerilim giderek artarken, taraflar gerilimin yeniden tırmanmasından birbirini sorumlu tutuyor.

Haber Ara