Dolar

32,5789

Euro

34,9913

Altın

2.427,65

Bist

9.722,09

Ukrayna'da 25 Ekim'de yerel seçimler yapılacak

Ukrayna'da 25 Ekim'de yerel seçimler yapılacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 22:40:15

Ukrayna'da 25 Ekim'de yerel seçimler yapılacak
" Ukrayna'da 25 Ekim'de yerel seçimler yapılacak. Yasaya göre, Kırım'da ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki doğuda sandığa gidilmeyecek.

Ülke parlamentosunun bugünkü oturumunda, Yerel Seçimler Yasası kabul edildi. 257 milletvekilinin desteklediği yasaya göre, ülke genelinde 25 Ekim'de yerel seçimlerin yapılması öngörülürken, bu seçimler, Kırım Özerk Cumhuriyeti, özel statüye sahip Sivastopol kenti ile ayrılıkçıların kontrolündeki doğu bölgelerinde gerçekleştirilmeyecek.

Yasaya göre, 25 Ekim'de ülke genelinde gerçekleştirilmesi öngörülen yerel seçimler, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan girişimi ve geçici işgali altında bulunması ve AGİT seçim standartlarının sağlanmasının imkansız olmasından dolayı" Kırım Özerk Cumhuriyeti, özel statüye sahip Sivastopol kenti ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan doğu bölgelerinde yapılmayacak.

Söz konusu yasa ile ülke genelindeki şehir, kent, ilçe ve yerleşim alanlarında yapılacak yerel seçimlerin hususlarını belirlerken, ayrıca siyasi partilerin yerel seçimlerdeki aday listesinin en az yüzde 30'unun kadınlardan oluşturulması da karara bağlandı. Parlamentoda kabul edilen yasada, ayrıca 90 binin üzerinde ahalisi olan kentlerde yapılacak yerel seçimlerin, adaylardan herhangi birinin oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamaması durumunda, ikinci tur seçimlerin yapılmasını öngörüyor.

Yasa, siyasi partilerin kuruluş tarihlerine bakılmaksızın seçimlere katılmasına imkan tanıyor. Ayrıca yasa ile ülkede daha önce alınan eski Sovyet, komünist ve Nazi rejimlerin sembolleri ve propagandasını yasaklayan yasa gereği, bu tür sembolleri kullanan siyasi partilerin bu seçimlere katılmasına da engel getirildi.

Haber Ara