Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

UDEF ve WISAP dünyanın geleceğine ışık tutuyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-09 17:01:31

UDEF ve WISAP dünyanın geleceğine ışık tutuyor

Dünyamız, savaş, işgal, sömürge, etnik ve mezhep kavgalarının meydana getirildiği, acıların kuşatmasında bir çıkmazın içerisinde kıvranıyor adeta.

Özellikle de birbirlerinden koparılmış, kendi içlerine kapanmış pek çok problemle mücadele eden coğrafyalarımız, söz konusu durumun direk mağdurları olması bakımından tüm bu kargaşanın tam ortasında yer almaktadır. Asırlardır sahip oldukları medeniyet değerlerinden uzaklaşmış olmaları küresel güçlerin elini beslerken insanlığında hüsranına yol açmaktadır.

Ki,Medinet Medeniyeti ile başlayan ve insanlığı hak, adalet, güven ve sevgi ile örerek, farklılıklara rağmen birlikte yaşama kültürünü öğreten kadim bir geçmişe sahiptir bizim coğrafyalarımız.

Tarih, sanat, siyaset, bilim, edebiyat ve medeniyet derinliği asırlarca dünyaya örneklik etmiş topraklarımızın kan, gözyaşı ve acıdan ibaret hikâyelerine nihayet vererek, kaybettiği medeniyet değerleri ile yeniden buluşması elzemdir.

Elbette ki insanlığın muhtaç olduğu barış ve huzur coğrafyalarımızın arasında kurulacak kardeşlik köprülerinin inşa edilmesi ile mümkün olacaktır. Yeryüzünün geleceğe dair tarih coğrafyalarımızın gençleri eliyle –yeniden- yazılacaktır.

Bu anlamda batılıların genel kanaat olarak zihinlerimize işlemiş olduğu coğrafya bilgileri ve etnik kimliklerin yeniden ve doğru bir şekilde tanınması, şüphesiz bu umudun ilk adımını oluşturacaktır.

İşte tüm bu hakikatlerden yola çıkarak, Dünya gençliğini bir çatı altında toplayarak, ortak medeniyet değerleri üzerinden dostluk ve kardeşlik köprüleri kurmayı hedefleyen Uluslararası Öğrenci faaliyetleri, yüreklerimizi ısıtmakta bir anlamda geleceğe dair umut olmaktadır.

UDEF (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu) 10 yıldır ülkemize yükseköğrenim için gelen gençlerimizi çatısı altında buluşturmakta, eğitim, rehberlik ve sosyal faaliyetleri ile ülkeler arasında kardeşlik köprüleri inşa etmektedir.

İlk olarak 2004'te İstanbul'da SADER (Sosyal Araştırmalar ve Kültürlerarası Dayanışma Derneği) ismi ile faaliyetlerine “bismillah” diyen Uluslararası Öğrenci çalışması 2008'den itibaren erkek öğrenciler için Bâb-ı Âlem,kız öğrenciler için ise Sefire-i Âlem ismi ile yoluna devam ede gelmiştir.

UDEF;Türkiye'de yaygın bir ifade olan “yabancı öğrenci” kavramını “Misafir öğrenci” olarak literatüre yazan bu çalışma ile Uluslararası öğrenciye dair bütün verileri akademik düzeyde ve insani boyutta tecrübe ederek adeta bu alanda bir otorite olmuştur.

Dünya gençlerinin aynı çatı altında çeşitli etkinlikler vesilesi ile buluşmaları zamanla dostluk ve kardeşliklerin tesisini sağlarken, aynı zamanda misafir öğrencilerin farklı bir ülkede sürdürmekte olduğu eğitim sürecini kolaylaştırmıştır.

Gelinen noktada elde edilen başarı hedeflenen ile doğru orantıda olunca bu kez sadece İstanbul'da değil Türkiye genelinde eğitim gören misafir öğrencilerin tamamına ulaşılması söz konusu olmuş ve UDEF(Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu)kurulmuştur.

M. Ali Bolat başkanlığında sürdürülen faaliyetlerinde ülke genelinde muhtelif isimlerde 50'yi aşkın uluslararası öğrenci derneği kurulmuş ve aktif hale getirilmiştir.

UDEF'in iki hedefi söz konusudur ki, birisi kısa vadede, diğeri uzun vadede gerçekleşecektir.

Ülkemize yükseköğrenim amacı ile gelen ve sayıları bu yıl 110 binin üzerinde olan dünyanın gençlerinin tamamına ulaşabilmek, onları bir “Ensar” muhabbeti ile kuşatmak, beşeri ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki eğitimlerini kolaylaştırmak.

UDEF çatısı altında buluşan gençlerin arasındaki etnik ve mezhep farklılıklarını ortadan kaldırarak, evrensel değerler üzerinden dostluk ve kardeşlikler inşa etmek.

Uzun vadedeki hedef ise bu kardeşlik köprüleri üzerinden ülkelerin kendi inşasını ve dolayısı ile bütün coğrafyaların imarının gerçekleştirilmesidir.

Nitekim 02 -08 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Şurası kapsamındaTürkiye mezunları bir araya gelmiş,52 ülkeden benzer faaliyette bulunan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezindebir hafta boyunca istişare toplantıları düzenlenmiş, Uluslararası Öğrenci Sempozyumunda akademik tebliğler sunulmuştur.

Yapılan Şuraların sonucunda 52 ülkeden temsilcinin aldığı ortak karar üzerine “World International StudentAssociation Platform” WISAP (Dünya Uluslararası Öğrenci Kuruluşları Platformu)kurulmuştur.

WISAP'ın temel misyonudünyada artan uluslararası öğrenci hareketliliği karşısında; üyeler arasında, koordinasyon işbirliği ve dayanışma ihtiyacını karşılamak, uluslararası öğrenciler için istişare kanalları kurmak ve bu alanda bilgi üretmektir.

Platformun yönetiminde Türkiye,İran, Hindistan, Pakistan, Tayland, Kırgızistan,Fransa,İngiltere,Makedonya,Sudan, Kuveyt, Suudi Arabistan,Fas, Güney Afrika ve Mısır'dan sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler bulunmaktadır.

Böylelikle ülkemizden yakılan meşalenin, WISAP vasıtası ile tüm coğrafyaları aydınlatması hedeflenmektedir. Bu kapsamda WISAP'ın ilk ofisi de Tayland Fatoni Üniversitesinde açılmıştır.

UDEF'in Türkiye genelinde temelini atmış olduğu kardeşlik köprülerinin diğer coğrafyalarda karşılığını bulması adına WISAP bir ikinci adım olması bakımından elbette son derece büyük bir önem arz etmektedir.

Şimdiye kadar mezun öğrencilerin ülkelerinde kurmuş oldukları kalkınma, insani yardım, gençlik ve eğitim dernekleri de bu çalışmaya bu anlamda ciddi bir ivme kazandıracaktır.

WISAP'ın bir sonraki toplantısı 2016 Eylül ayında Fas'ta İbn Tufeyl Üniversitesi ev sahipliği ile gerçekleştirilecektir.

Bu gün dünyamız barış ve kardeşliğe hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyarken, UDEF ve WİSAP bunun gerçekleşmesi için var gücü ile çalışmaktadır.

Keza kıymetli okurlarımız, 23-24 Nisan itibariyle başlayan ve Mayıs ayı içerisinde kendi şehirlerinde gerçekleşecek olan ”Uluslararası Öğrenci Buluşmalarına” katılarak bu dostluk ve kardeşlik havasını teneffüs dilebilir.

Ayrıca 15 Mayıs 2016 saat 12:00'de Sinan Erdem Kapalı spor salonunda Sayın Cumhurbaşkanın katılımı ile Uluslararası Öğrenci Buluşmasının final programı gerçekleştirilecektir.

 

Haber Ara