Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının yankıları

Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının yankıları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-10 18:58:56

Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarının yankıları
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, her şeye rağmen yüzde 4 büyüme sağlayan Türkiye'nin bu sonuçla başarı grafiğini yükselttiğini ifade etti.

ASKON Başkanı Koca, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılı üçüncü çeyrek ekonomik performansında beklentinin üzerinde bir büyüme sonucu ortaya çıkmasının gerçekten sevindirici, ümit verici ve motivasyon sağlayıcı olduğunu belirtti.

Bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 2,5, ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme gerçekleştirildiğine değinen Koca, "Her şeye rağmen üçüncü çeyrekte de büyümeyi sağlayan ülkemiz yüzde 4 gibi bir sonuçla başarı grafiğini yükseltti. Üç çeyreklik büyüme oranımız ise yüzde 3,4 oldu. İçinde yaşadığımız çeyrekte de bu civarda bir büyümemiz olursa kayıp gözüken 2015 yılı dünyaya göre yine iyi sayılabilecek bir büyüme ile tamamlanmış olacak" ifadelerini kullandı.

Bu dönemde büyümenin özel sektör ağırlığı ile gerçekleşmesini önemli bulduğunu belirten Koca, normalde kamu yatırımlarının ve kamu tüketiminin hemen her zaman devreye alınmasının mümkün olduğunu, ancak özel sektörün güven duyarak yatırım yapmasının ve tüketimi hareketlendirmesinin gerçek anlamda bir büyüme anlamına geleceğine dile getirdi.

Koca, 1 Kasım'dan itibaren yaşanan yeni dönemin ve güçlü bir tek parti iktidarının daha yüksek seviyeli bir güven sunacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Nitekim ilk açıklanan reform paketi ile meseleye hakim oldukları imajını vererek işe koyulmuş gözüküyorlar. Önümüzde var olan dört yıllık seçimsiz dönemin çok iyi değerlendirilerek ülkemize sınıf atlatacak ve 2023 hedeflerine bizi yaklaştıracak bir seferberlik atmosferi oluşturabilirsek şimdiki bir kısım girdaplardan hepimiz çok daha rahat çıkmış olacağız."

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz ise ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 4 ile beklentilerin oldukça üzerinde büyüdüğünü ifade etti.

Daha önce tarım sektöründeki büyümenin toplam büyümeye çok büyük katkı yapacağını söylediklerini anımsatan Kopuz, "Yine yanılmadık. Tarım sektöründe yüzde 11 büyüme gerçekleşti. Böyle olunca üçüncü çeyrek büyüme rakamı da yüzde 4 oldu. Büyümede, tüm bunların yanında halkımızın tüm siyasi ve ekonomik belirsizliklere ve olumsuz yönlendirmelere rağmen günlük hayatını olağan şekilde sürdürmesi ve makul düzeydeki kamu harcamaları etkili oldu" değerlendirmelerini yaptı.

Kopuz, tüm bu veriler ışığında İSTİB olarak 2015 yılı büyüme tahminlerini minimum yüzde 3,6 olarak revize ettiklerini aktararak, yüzde 4'e yakın bir büyüme rakamının da kendilerini şaşırtmayacağını dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üçüncü çeyrekte yüzde 4, ilk 9 ayda ise yüzde 3,4 olarak gerçekleşen büyüme rakamları her ne kadar arzuladıkları seviyenin altında olsa da dünya konjonktürü değerlendirildiğinde Türkiye'nin büyüme temposunu artırarak sürdürmesini son derece anlamlı bulduklarını belirtti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme verilerinin ülkenin artık belli bir baz büyümede gitmeyi başardığını gösterdiğini kaydetti.

Haber Ara