Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Ücret artırılıyor! Rejim yerel milisleri yeniden yapılandırıyor...

Esed rejiminin yerel milis gücü yeniden yapılandırılıyor. Tüm milis güçleri bünyesinde toplayacak Beşinci Kolordu'ya katılacaklara 3 kat ücret teklif ediliyor. Yapıyı Rusya'nın fonladığı düşünülürken, bu desteğin ve yapılanmanın milis güçlerin İran'a bağımlılığının azalacağı da düşünülüyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-29 12:07:26

Ücret artırılıyor! Rejim yerel milisleri yeniden yapılandırıyor...

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA muhabirlerinin açık kaynaklardan ve rejime yakın unsurlardan derlediği bilgilere göre, Esed rejiminin bünyesindeki milis güçleri halihazırda 6 ana gruptan oluşuyor. Toplamda 25 bine kişiye yakın yerel milis gruplardan en çok bilinenleri, sayıları 15 bin civarında olan ve halk arasında "şebbiha" olarak adlandırılanlar. Yerel milis grubun geri kalan 10 bine yakın kısmı, büyük ölçüde Baas Birlikleri, Meşru Müdafaa Birlikleri, Süryani Koruma Birlikleri ve Lazkiye'de aktif Dağ Kartalları ve Direniş Birlikleri adlı gruplar oluşturuyor.

Esed rejimi, İran ve Rusya'nın yardımıyla Halep kent merkezinin tamamını ele geçirmesinin ardından, milis güçlerini yeniden yapılandırıyor. Yeni yapıda, tüm milis gruplar "Beşinci Kolordu" adı altında toplanacak.

SMS'LER ATILIYOR

Savunma Bakanlığı, "Beşinci Kolordu" adı verilen yeni oluşuma bir taraftan da insan kaynağı sağlamaya çalışıyor. Ülkenin farklı bölgelerinde vatandaşlara gün boyu SMSler göndererek çağrı yapıyor.

MEMURLARA "SÖZ"

İnsan kaynağı sıkıntısı çeken rejim, memurların katılımı kolaylaştırmak için, milis güce katılacakların kendi kurumlarındaki kadrolarını koruma sözü veriyor.

CAMİLERDE PROPAGANDA

Rejimin Din İşleri Bakanlığı da camilerde cuma hutbelerinde Beşinci Kolordu için propaganda yapıyor.

NEDEN MİLİS GÜCÜ?

Genel olarak rejimin milis güç kullanmasının başlıca nedeni, ordunun yetersiz kalması. Rejim, milisleri, meskun mahallerdeki güvenlik işlerinin yanında cephelerde kullanıyor.

"KAYIT DIŞI ASKERLER"

Milis güçler genellikle resmi kayıtlarda gizlendiği için, iç savaşlar sırasında ve sonrasında savaş suçlarından sorumlu tutulmaları zorlaşıyor. Rejim bir anlamda "kayıt dışı asker" olarak kullandığı bu unsurların işlediği suçların sorumluğundan daha kolay kaçabiliyor.

Kendi iradesiyle milis güce katılanlar açısından genellikle, siyasi ve dini motivasyonlara bağlı aidiyet duygusu ile gelir temin etme amaçları ağır basıyor. Katılımlar, zorunlu askerlikten farklı olarak, yakın zamana kadar gönüllülük esasına dayandığı için rejim milislerin "siyasi sadakat"inden de istifade ediyor.

HALEP'TEN ÇIKAN ERKEKLER...

Ancak, doğu Halep'in ele geçirilmesi sırasında rejimin gözaltına alınan çok sayıda erkekten, zorunlu askerliğe alınmayanlar, Beşinci Kolordu'ya yönlendirildi. Katılmayı kabul etmeyenler, ailelerinin güvende olmayacağı söylenerek tehdit edildi.

BÜYÜK BÜTÇE RUSYA'DAN

Yeni milis gücüne katılanlar, yaklaşık 200 dolara karşılık gelen 100 bin Suriye lirası alacak. Diğer milis gruplarında ise ortalama ücret bunun üçte biri.;

PARAYI REJİM VERİYOR OLAMAZ

Rejime yakın olan kaynaklar, mali açıdan çöküntü içinde bulunan rejimin, sayıları onbinlere varabilecek gruba üç kat ödeme yapacağı bir bütçe bulmasının imkansız olduğunu söylüyor ve yeni oluşumun bütçesini Rusya'nın karşılayacağını iddia etti.

RUSYA RAHATSIZ...

Bu sayede rejimin İran destekli gruplara olan bağımlılığının azalacağına dikkati çeken kaynaklar, Rusya'nın rejim yanlısı yabancı terör örgütlerinin (Haşdi Şabi bunlardan en bilineni) artan etkisinden rahatsız olduğunu savundu.

Muhalif Şam Askeri Meclisi'nin Başkanı Albay Ammar en-Nimr, yaptığı açıklamada, rejim ordusunun son yıllarda oldukça yıprandığını, savaş gücü kalmadığı için rejimin milislere ağırlık vermeye çalıştığına dikkati çekti.

Rusya'nın Suriye'de Hizbullah'a karşı İsrail'e bazı askeri kolaylıklar sağlaması, Moskova-Tahran arasındaki çıkar farklılığının bir göstergesi olarak yorumlanmıştı.

Rusya ve İsrail askeri heyetleri geçen sene bir dizi karşılıklı ziyaret gerçekleştirerek, Suriye'de hava sahası koordinasyonu için anlaşmıştı. Suriye hava sahasına hakim olan Rusya, zaman zaman İsrail savaş uçaklarının üst düzey Hizbullah yöneticilerini ve silah depolarını vurmasına göz yumuyor.

Rusya'nın Türkiye ile birlikte uzun müzakereler sonucu rejime kabul ettirdiği Halep'te ateşkes ve tahliye kararı, İran komutasındaki yabancı milis gruplarca sabote edilmişti. İranlı General Seyid Cevad komutasındaki rejim yanlısı terör gruplarının saldırıları nedeniyle Lazkiye'deki Rus hava üssü Hımeymim'den kalkan insansız hava araçları (İHA) milisleri gözetlemeye almıştı. İhlali sürdüren bazı milislerin Rus İHA'larınca vurulduğu iddia edilmişti.

Haber Ara