Dolar

32,3398

Euro

35,1213

Altın

2.234,53

Bist

8.730,97

Uçaklar piste değil, plaja iniyor

Saint Martin Adası’nın Hollanda’ya bağlı bölgesindeki Princess Juliana Havaalanı, şehrin plajına çok yakın mesafede. Görenler plaja iniyor sanıyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-28 23:00:19

Uçaklar piste değil, plaja iniyor

Öyle havalimanları varki inmek yürek ister. Öyle havalimanları da var ki yoğunluğu ile dikkat çekerken "dünyanın yolcusuna" hizmet sunuyor.

Havacılık sektöründe etkin rol oynayan havalimanları kadar çok farklı özellikleriyle dikkati çeken havalimanı ve pistleri derledik

En uzun ve en yüksek havalimanı pisti

Qamdo Bangda Havalimanı – Çin: Biri 5,500 metre uzunluğundaki pistiyle dünyanın en uzun pistine sahip aynı zamanda dünyanın en yüksekte bulunan havalimanı olması. Alanın bulunduğu Tibet‘in Qamdo şehrinin deniz seviyesinden yüksekliği tam 4,334 metre. Yükseklik nedeniyle iniş ve kalkış sırasında daha yüksek bir hıza ihtiyaç duyan uçakların sıkıntı yaşamaması adına planlı bir şekilde yapılmış bir pisti bulunuyor.

En büyük havalimanı

Kral Fahd Uluslararası Havalimanı (DMM), 776 kilometrekare ile dünyanın en büyük havaalanıdır. Öyle ki, dünyanın ikinci en büyük havaalanın altı katına yayılan bir yüzölçümüne sahip. Suudi Arabistan'ın küçük komşusu Bahreyn'in beraberinde Amsterdam, Birmingham ve Marsilya gibi kentlerden de daha büyük.

En tehlikeli havalimanı

Portekiz'deki Madeira Havalimanı pistinin kısa olması sebebiyle 1977 yılında yaşanan kaza sonucu 131 kişi hayatını kaybetti. Bu kaza sonrasında piste, birkaç kolon daha eklenerek uzatılmasına karar verildi. Avrupa'nın en zorlu havalimanı olarak ün yapmış Madeira Havalimanı'na iniş yapan pilotların, dağ sırası ve okyanus arasında kalan çizgiyi takip etmeleri gerekmekte.

En pahalı havalimanı

İstanbul 3. Havalimanı, maliyeti 25,6 milyar Euro, yolcu kapasitesi 150 milyon
Kansai İnternational Airport (Japonya), maliyeti 17,6 milyar Euro, yolcu kapasitesi 23 milyon
Hong Kong İnternational Airport, maliyeti 17,6 milyar Euro, yolcu kapasitesi 68 milyon

En alçak uçuşlu havalimanı

Saint Martin Adası'nın Hollanda'ya bağlı olan bölgesinde hizmet veren Princess Juliana Havaalanı, (Sint Maarten Havaalanı olarak da biliniyor) şehrin plajına çok yakın mesafede olduğundan, kumsalda güneşlenen insanların birkaç metre üstünden geçiyor.
Özel sertifikalı pilotların uçabildiği bu alanda pist çok kısa olduğundan (2180 m) tekerleğin en erken şekilde yere değmesi gerekiyor. Bu yüzden de plajdan itibaren alçak uçuşa geçiliyor.


En yoğun hava limanları

Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı
Ülke: Endonezya/Her gün 616 uçuş
Tokyo Uluslararası Havalimanı
Ülke: Japonya/Her gün 617 uçuş
Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı
Ülke:Çin /Her gün 624 uçuş
Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı
Çin /Her gün 627 uçuş
Los Angeles Uluslararası Havalimanı
Ülke:ABD /Her gün 658 uçuş
Denver Uluslararası Havalimanı
Ülke:ABD /Her gün 673 uçuş
Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı
Ülke: ABD/Her gün 747 uçuş
Pekin Havaalanı
Ülke: Çin/Her gün 799 uçuş
Atlanta Hartsfield–Jackson Uluslararası Havalimanı
Ülke: ABD/Her gün 891 uçuş
O'Hare Uluslararası Havalimanı
Ülke: ABD/Her gün 982 uçuş

 

Haber Ara