Dolar

32,5922

Euro

34,7849

Altın

2.506,89

Bist

9.524,59

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-14 11:53:08

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada yıllık enflasyonun, genel enflasyonun altında kaldığını anımsatarak, "Enflasyonda hep suçlanan gıdaydı. Rakamlar, enflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olmadığını açık bir şekilde gösteriyor." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, eylül ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aylıkta yüzde 0,18, yıllıkta yüzde 7,28 arttığını, eylülde aylık bazda yüzde 0,70 azalan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyatların, yıllıkta yüzde 6,19'dan yüzde 4,16'ya gerilediğini hatırlattı.

Tarımda hem üretici hem de tüketici enflasyonunun, genel tüketici enflasyonunun altında gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Tarımda üretici fiyatları, tarla üretiminin en üst noktalara ulaştığı yaz aylarının yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düşmüştü. Eylül ayıyla birlikte yüzde 1,01'lik bir artış yaşandı. Yalnız, bu rakam 2015 yılı eylül ayında yüzde 2,55 düzeyindeydi. Aylık artış azalınca gerileme yıllığa yansıdı. Eylül itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 5,98'den yüzde 4,39'a indi. Bu rakam, 2015 yılı eylül ayında yüzde 8,56 düzeyindeydi. Fiyat artışında yarı yarıya bir düşüş oldu. Tarımın tüketici boyutu olan gıda ve alkolsüz içeceklerde hem aylık hem de yıllık bazda enflasyon geriledi. Aylık enflasyon yüze 0,70 azalırken, eylül itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 6,19'dan yüzde 4,16'ya indi. Buna göre, tarımda üretici enflasyonu, genel tüketici enflasyonunun yıllıkta 2,89 puan, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise 3,12 puan altında kaldı."

Tarladan markete fiyat makasının kapatılamadığına işaret eden Bayraktar, "Fakat yıllık bazda hem tarlada hem markette fiyat artışı, geçen yılın oldukça altında kaldı. Enflasyonda hep suçlanan gıdaydı. Bu rakamlar, enflasyonun sorumlusunun tarım ve gıda olmadığını açık bir şekilde gösteriyor." ifadesini kullandı.

Bayraktar, tarladan markete fiyatların, bazı ürünlerde 4-5'e katlandığına dikkati çekerek, bundan hem çiftçinin hem de tüketicinin kaybettiğini belirterek, "Fiyatlarda istikrarın sağlanması ve korunması, üretim planlamasına, tarladan markete olan zincirin kırılmasına, üreticinin yeterli gelir etmesine, tüketicinin de makul fiyatlarla ürün tüketmesine bağlıdır. Bütün bunlar gerçekleşirse sürdürülebilir üretim de sağlanır." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara