Dolar

32,5134

Euro

34,8114

Altın

2.473,85

Bist

9.530,47

TÜVTÜRK hizmetine 'somut' bakış

Aracınızın periyodik bakımında yetkili tek merci TÜVTÜRK. Bu kuruluşa yönelik tüketicilerden eleştiri de gelmiyor değil. Peki kurum nasıl hizmet veriyor ve prosedür nasıl uygulanıyor. İşte cevabı:

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-08 23:57:05

TÜVTÜRK hizmetine 'somut' bakış

TÜVTÜRK, periyoduk muayene sürecinde verdiği hizmetle ön plana çıkarken vatandaşlardan gelen eleştiriler de yok değil.

Bu eleştirilerin odak noktası ise; " Muayenede araçlara somut bir bakım yapılmadığı halde fiyatlamanın yüksek olması"

Tüketicilerin bu beklentisine yetkililerin nasıl bir çözüm bulacağı konusuna girmeden. TÜVTÜRK'ün ana misyonuna ve TÜVTÜRK'te neler yapıldığına dair bazı konulara gelin isterseniz birlikte bakalım:

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarıDoğuş Grubu, TÜV SÜD ve Bridgepoint'ten oluşan 3 ortaklı bir kurum.210 Sabit, 5 motosiklet, 74 gezici ve 16 gezici traktör istasyonda görevli 3.500 çalışanı ile Türkiye'nin tamamında hizmet veren TÜVTÜRK, yılda 9 milyonu aşkın aracın periyodik ve yola uygunluk muayenelerini, yaklaşık 4 milyon aracın ise egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştirmektedir. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 17 milyona erişmektedir.

Bakanlık düzenlemesi

TÜVTÜRK'ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve operasyonları yine aynı Bakanlığın denetiminde yürütülmektedir. TÜVTÜRK, ayrıca TS EN ISO 17020 standartı uyarınca Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenmekte olup, bu standarta göre akredite edilmiş bulunmaktadır.

Yetkili tek kuruluş

Periyodik Araç Muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların, teknik yeterliliklerinin muayene edilmesidir. TÜVTÜRK, araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş

Zorunlu muayene

Tadilat yaptırıldığı halde bu değişikliği tescil kuruluşuna bildirilmeyen, muayenesini zamanında yaptırmayan veya trafik denetleme birimleri tarafından trafikte seyrinin uygun olmadığı tespit edilen araçlar, zorunlu olarak muayeneye sevk edilebilirler.
Zorunlu olarak muayeneye sevk edilen araçların periyodik muayene süresi geçmemiş olsa bile, bu araçların muayene süresi bitmiş kabul edilir ve öncelikli olarak muayene edilirler.

Aracın hangi noktaları kontrol ediliyor:

Taşıt tanıtımı
Fren Sistemi
Direksiyon, Direksiyon sistemi
Görüş Özellikleri
Lambalar, Yansıtıcılar, Elektrik Teçhizatı, Aydınlatma sistemi
Dingiller (Tekerlekler), Lastikler, Süspansiyon
Şasi ve Şasi Bağlantıları
Zorunlu Ekipmanlar
Gürültü Kirliliği, Gürültü Kirliliği Seviyesinin Kontrolü
Yolcu Taşıyan Araçlar için ilave kontroller

Muayene süreleri nedir?

Hususi Araçlar:

1. Yolcu Nakli Amacıyla Tescil Edilen Ve Sürücüsü Dahil En Fazla 9 Oturma Yeri Olan Araçlar Ilk Üç Yıl Sonunda Ve Devamında Her Iki Yılda Bir
2. Yolcu Nakli Amacıyla Sürücüsü Dahil 9'Dan Fazla Oturma Yeri Olan Veya Yük Nakli Amacı Ile Tescil Edilen Araçlar Ilk Bir Yaş Sonunda Ve Devamında Yılda Bir

Ticari Araçlar:

Araç Sınıfına Bakılmaksızın Ilk Bir Yaş Sonunda Ve Devamında Yılda Bir

Resmi Araçlar:

Resmi Otomobiller Ilk Üç Yaş Sonunda Ve Devamında Iki Yılda Bir
Diğer Resmi Araçlar Ise Ilk Bir Yaş Sonunda Ve Devamında Yılda Bir Muayeneye Tabi Tutulurlar.

Muayene geçip-geçmeme durumu

Muayenesi yapılan araçlar, muayeneden geçemediği takdirde eksikliklerinin tamamlanması ve 1 ay içerisinde tekrar muayeneye götürülmesi gerekmektedir. Muayenesi yaptırılan araçlar, muayeneden geçemedikleri durumda ücretsiz muayene tekrarı hakkı için muayenenin yapıldığı aynı istasyona veya aynı ildeki diğer tüm sabit muayene istasyonlarına gitmek zorundadır. Eğer 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene gelinirse, ücretsiz muayene tekrar hakkı kaybedilir ve yeniden ücretli genel muayene yaptırmak gerekir.

Haber Ara