Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Tutuklu Suudi vaiz görme ve işitme duyusunun yarısını kaybetti

Suudi Arabistan’da idam cezasıyla yargılanan hapisteki vaiz Salman al-Awdah'ın sağlık durumunun kötüleştiğine dair haberlerden haftalar sonra oğlu Abdullah, babasının hapishanede görme gücünün ve işitme duyusunun yarısını kaybettiğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-04 13:42:51

Tutuklu Suudi vaiz görme ve işitme duyusunun yarısını kaybetti

Suudi Arabistan'da idam cezasıyla yargılanan hapisteki vaiz Salman al-Awdah'ın sağlık durumunun kötüleştiğine dair haberlerden haftalar sonra oğlu Abdullah, babasının hapishanede görme gücünün ve işitme duyusunun yarısını kaybettiğini söyledi.

773x435_cmsv2_7111119b-64b4-5bfa-a9cf-f6fc05fafcea-4062348

Eylül 2017'de Suudi yetkililer, uluslararası ve İslami şahsiyetlerin ve örgütlerin serbest bırakılmaları yönündeki taleplerine rağmen ülkenin önde gelen vaizl ve aktivistlerinden Salman al-Awdah, Awad Al-Qarni ve Ali Al-Omari'yi, "devlete karşı terörizm ve komplo" suçlamasıyla tutukladı. Şeyh Salman al-Awda'nın sağlık
durumunun bozulması

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bulunan Salman al-Awdah'ın oğlu Abdullah Al-Awda, dün Twitter hesabından babasının durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Hapishane doktoru ona neredeyse işitme duyusunun ve görme yeteneğinin yarısını kaybettiğini söyledi! Yine de ona zarar vermek istiyorlar!" dedi.

Ekran Resmi 2020-12-04 12.51.48 3 yıl önce tutuklandı

Şeyh Salman al-Awda tutuklandığından beri sağlığı bozulmaya başladı. 2018 yılının Ağustos ayında oğlu Abdullah, Riyad'daki bir hapishaneye "çok kötü koşullarda" nakledildikten sonra babasının sağlık durumunun yeniden kötüleştiğini söyledi.

Suudi vaizin oğlu Abdullah, babasının Riyad'daki El-Ha'ir hapishanesine nakledilmesinin şaşırtıcı ve tuhaf olduğunu ve ısrarlı “hakaret ve aşağılama” girişimlerinin olduğunu açıkladı.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki kişisel sayfasında paylaştığı bir dizi tweette, “Babam Dahban hapishanesinden nakledilirken, ayakları ve elleri kelepçeliydi. Gözleri de kapatılmıştı. Sonra mezar gibi karanlık bir arabaya bindirdiler” dedi.

Abdullah, "Babam, el-Ha'ir hapishanesinde banyosu bile olmayan çok küçük, korkutucu bir hücreye yerleştirildi. Daha sonra onu tecride aldılar ve yüksek tansiyona yol açan sağlığı görmezden gelmeye devam ettiler" dedi. Hapishane işkencesi

Suudi vaizin oğlu Abdullah 2019'un sonunda şunları söylemişti: "Babam uluslararası işkence olarak sınıflandırılan hapishanede tedavi görüyor.
Babam birkaç gün boyunca uykudan mahrum bırakıldı ve hücre hapsinde bırakıldı ve ona bağlıyken atılan küçük bir çantada ona yemek ikram edildi, bu yüzden çantayı ağzıyla açmaya zorlandı."

Ailesiyle iletişim kurması da engellendi

12039598_991923910830510_8477081330861218975_n

Suudi bir insan hakları platformu, 8 Haziran 2020 Pazartesi günü, Krallığın yetkililerinin tutuklanan vaiz Salman Al-Awda'nın (63) ailesiyle iletişim kurmasını engellediğini açıkladı.

Krallık'ta tutuklu muhaliflerle ilgilenen "Vicdan Mahkumları" hesabının Twitter hesabından "Şeyh Salman Al-Awda'nın şu anda Riyad'daki El-Ha'ir hapishanesinde olduğu doğrulandı."

"Vicdan Tutukluları" hesabı, "İletişiminin son klibi Mayıs ayı ortasında yayıldığından beri ailesiyle iletişim kurmasının tamamen engellendiğini" vurguladı.

Güvenlik güçleri, Krallık'taki en büyük dini hareket olan "Sahva Hareketi" ndeki figürlerin yer aldığı tutuklama kampanyasının bir parçası olarak 9 Eylül 2017'de Riyad'daki evinden dönmesini engelledi.

Bir yıl sonra, el-Evde yarım kalan bir duruşmaya tabi tutuldu. İdamla yargılanan vaiz Salman al-Awdah Kimdir?

265

Suudi Arabistan'ın en büyük vaizlerinden Salman al-Awdah, 2017 yılında Suudi yönetimini insan hakları konusunda eleştirmiş, Katar ile Suudi Arabistan arasında artan siyasi gerginliğin son bulması gerektiği konusunda attığı twitter mesajı sonrası tutuklanmıştı.

Mahkemede savcılık makamının, 62 yaşındaki Sünni vaiz Al Awdah için en büyük ceza olan 'idam cezasını' talep ettiği, mayıs ayında yapılan gizli duruşmada da ünlü vaize yönelik terör iddialarının yanında 'devlet yönetimine karşı fitne çıkarmak' suçlamasının itham edildiği bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü, Al Awdah'ın yargılandığı davayı "danışıklı dövüş" olarak nitelemiş ve sosyal medyada geniş bir takipçi kitlesine sahip vaizin serbest bırakılmasını talep etmişti.

Salman al-Awdah, 2017'de Suudi yönetiminde ipleri eline alan Veliaht Prens Muhammed Bin Selman döneminde tutuklanan onlarca vaiz, aktivist ve entellektüel isimler arasında yer alıyor.

Kaynak: Twitter ve Ajanslar

 

Haber Ara