Dolar

32,6214

Euro

34,6917

Altın

2.525,37

Bist

9.524,59

Tutuklu Suudi genç Ali'nin idam cezası 10 yıl hapis cezasına çevrildi

İnsan Hakları örgütü Reprieve, yeni gelişmeyi memnuniyetle karşılarken, küçük yaşta hapsedilen benzer durumdaki gençlerin de aynı kararı almaya çağırıyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-07 21:47:50

Tutuklu Suudi genç Ali'nin idam cezası 10 yıl hapis cezasına çevrildi

Suudi Arabistan rejimi, demokrasi yanlısı bir protestoya katıldığı için küçük yaşta tutuklanan ve idam cezasına çarptırılan Ali el-Nimr'in idam cezasını 10 yıl hapis cezasına çevirdi.

İnsan hakları örgütü Reprieve'e göre bu karar, geçen yıl krallıktaki küçüklerin infazına son veren kararnamenin sonucu olarak kaydedildi

Henüz 17 yaşındayken Nemr aleyhine verilen ceza uluslararası toplumda pek çok kişiyi öfkelendirirken, dava hukukçular tarafından haksız olarak nitelendirildi.

Reprieve Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bu, 9 yılı aşkın süredir idam cezasıyla yargılanan Ali için harika bir haber. Karara göre, bu yıl hapisten çıkması gerekiyor." denilerek şu çağrıda bulunuldu:

"Ancak Ali gibi diğer gençler, Suudi Arabistan'daki çocuk yaşta 'suçlar' nedeniyle hala idam cezasıyla karşı karşıya. Kraliyet Kararnamesi, Abdullah al-Zaher, Dawood al-Marhoon ve Mohammed al-Faraj da dahil olmak üzere bu durumda olan diğerleri için de acilen uygulanmalıdır."

Nisan 2020'de Kral Salman, küçük yaşta işlenen suçlar için idam cezasını sona erdiren bir 'kraliyet kararnamesi'ni imzalamış, bu cezanın yerine çocuk gözaltı merkezinde en fazla 10 yıl hapis cezası verilmesini karara bağlamıştı.

2016 yılında hakkında alınan idam kararı nedeniyle Ali el-Nemr ve terörle suçlanan 46 kişi için dünya çapında büyük gösteriler düzenlenmişti. Olaylarda, İran'daki Suudi büyükelçiliğinin yakılmasına neden olan tanınmış Şii din adamı Ali'nin yakın akrabası Nemr el-Nemr'in olduğu iddia edilmişti.

suudi-arabistandaki-idamlara-tepkiler-suruyor8df0e1cb079e9e67f30c

Reprieve'e göre Suudi Arabistan, Kral Selman'ın iktidarının sürdüğü 5 yıl boyunca en az 800 infaz gerçekleştirildi.

Suudi Arabistan'daki idam oranı, veliaht kralın üvey kardeşi Kral Abdullah'ın ölümünün ardından Ocak ayında tahta çıktığı 2015'ten bu yana iki katına çıktı.

Af Örgütü'nün yıllık raporuna göre Suudi Arabistan şu anda Çin ve İran'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü idam cezası uygulayıcısı.

Ülkede Loujain el-Hathloul gibi kadın hakları aktivistlerine hapsedilmesi ve eleştirel gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'da öldürülmesi, krallığın sicilinin daha ciddi gündeme gelmesine neden oldu.

Middle East Eye

Haber Ara