Dolar

32,5063

Euro

34,7837

Altın

2.485,78

Bist

9.553,85

Türkmenler anayasa taslağından memnun değil

Türkmenler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) taslak anayasa metninde Türkçenin resmi dil olarak kabul edilmemesine tepki gösterdi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 14:04:02

Türkmenler  anayasa taslağından memnun değil

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 kişiden oluşan anayasa komisyonunun, taslağın temeli olan ilk 10 maddeyi hazırladığını söyledi. 

Bu 10 maddede IKBY'nin nasıl bir sistemle yönetileceği, bayrağı, milli marşı ve dili gibi ana hususların belirlendiğini aktaran Maruf, "Türkmenler, Kürdistan bölgesinin ikinci milleti olmasına rağmen Türkmence resmi dil olarak taslağa alınmadı. Daha önce resmi dil olan Arapça da yok sayılarak sadece Kürtçenin bölgenin dili olması benimsendi. Bu kadar etnik ve dini unsurun yaşadığı bir coğrafyada sadece Kürtçenin resmi dil kabul edilmesi büyük bir skandaldır" dedi. 

Maruf, IKBY bayrağının da değiştirilmediğine dikkati çekerek, "Bu bayrakta Türkmenleri temsilen mavi bir renk veya hilal olabilirdi. Ancak bayrak tamamen Kürtleri temsil ediyor. Yine Türkmen bölgeleri de Kürdistan haritasına dahil edilmiş. Bu yapılırken Türkmenlerin rızası alınmalıydı, görüşü sorulmalıydı. Maalesef burada bir emrivaki siyaseti söz konusu" diye konuştu. 

Taslağın "Kürt anayasası" olduğunu belirten Maruf, Türkmenler olarak bu anayasaya oy vermeyeceklerini vurgulayarak, "Taraflı komisyon tarafından hazırlanan anayasa taslağı mevcut haliyle IKBY Parlamentosu'nda kabul edilmesi durumunda birlikte yaşama ve kardeşliğe hizmet etmeyecek" ifadelerini kullandı.

Haber Ara