Dolar

32,3832

Euro

35,0359

Altın

2.327,04

Bist

9.138,22

'Türkiye, zulme uğrayan kitlelerin özgürlük limanı oldu'

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör:- 'Türkiye, her dönemde ülkelerinden kaçmak zorunda kalan din, dil, ırk farklılığı gözetmeksizin zulme uğrayan kitlelerin özgürlük ve güvenlik bulduğu güvenli bir liman olmuştur'

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-15 22:24:07

'Türkiye, zulme uğrayan kitlelerin özgürlük limanı oldu'
Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Türkiye'nin yakın coğrafyada yaşanan terör eylemlerinden ve savaşlardan etkilenen ülkelerden kaçmak zorunda kalanların özgürlük bulduğu güvenli bir liman olduğunu söyledi.

Güngör, 9. St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu'nda "İnsan hakları ihlallerinin önlenmesinde Türkiye'nin çözüm önerileri ve göç sorun" başlıklı bir konuşma yaptı.

İnsan haklarını ilgilendiren tüm belgelerde yinelenen anlayışa göre insanın sadece insan olması dolayısıyla belirli haklara sahip olduğunu belirten Güngör, günümüz dünyasında bu hususun göz ardı edilerek insan hakkının ayaklar altına alındığını dile getirdi.

Son zamanlarda terörizm ve bundan kaynaklanan sığınmacı-mülteci sorunları yaşandığını hatırlatan Güngör, bu yüzden yaşanan geniş çaplı insan hakları ihlalleri bakımından dünya ülkelerinin sınıfta kaldığını söyledi.

Güngör, "Halep'te, Doğu Guta'da, Arakan'da, Filistin'de katledilen masum insanların görüntüleri, daha onurlu bir yaşam arayışı için yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışan sığınmacıların Akdeniz ve Ege'de yaşadığı dramlar vicdanlarımızı derinden yaralamaktadır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yakın coğrafyasında bulunan ülkelerde zulümden kaçanların Türkiye'ye geldiğini belirten Güngör, "Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu stratejik konum nedeniyle yakın coğrafyada yaşanan terör eylemlerinden ve savaşlardan etkilenen bir ülke konumundadır. Türkiye, her dönemde ülkelerinden kaçmak zorunda kalan din, dil, ırk farklılığı gözetmeksizin zulme uğrayan kitlelerin özgürlük ve güvenlik bulduğu güvenli bir liman olmuştur." ifadesini kullandı.

Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle 4 milyona yakın Suriye vatandaşının geçici koruma statüsüyle Türkiye'de bulunduğunu anımsatan Güngör, "Türkiye geçmişte olduğu gibi savaş ve terörden kaçan bu kişilere kapılarını açmıştır. Ülkenin muhtelif yerlerinde kamplar kurularak bu kişilerin temel ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 37 milyar dolarlık bir harcama yapılmıştır. Bu veriler Türkiye'nin insan haklarının korunması hususundaki hassasiyetini açıkça göstermektedir. Medeni dünyanın tüm temsilcilerinin bu sorunların çözümünde ortak hareket etmesi zorunluluk arz etmektedir. Dünyanın belli bölgelerinde insanların maruz kaldığı terör, şiddet ve her türlü zulme karşı çıkmak ve mücadelede iş birliği yapmak gerekmektedir." diye konuştu.



















VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara