Dolar

32,5063

Euro

34,7837

Altın

2.485,78

Bist

9.553,85

'Türkiye'yi teknoloji merkezine dönüştürmek istiyoruz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, 'Türkiye'yi, teknoloji merkezine de dönüştürmek istiyoruz.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-19 17:22:30

'Türkiye'yi teknoloji merkezine dönüştürmek istiyoruz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Standardları Enstitüsünce (TSE), "Dünya Standartları Günü" kapsamında düzenlenen, "Ekonomik ve Ticari Hayatta Standardizasyonun Önemi" konulu panele katıldı. 

Özlü, standartların uluslararası ticaretin ortak dili olduğuna işaret ederek, uluslararası pazarlarda yer almak isteyen ekonomilerin, uluslararası standartlara da uyması gerektiğini vurguladı. 

Standartların özellikle teknoloji gelişimine katkısının çok önemli olduğunun altını çizen Özlü, "Küresel bir üretim merkezi olan Türkiye'yi, teknoloji merkezine de dönüştürmek istiyoruz. Ar-Ge yapmak önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Esas önemli olan, Ar-Ge projelerini, ticari ürünlere dönüştürebilmektir. Ar-Ge projelerinin ticari ürünlere dönüşme aşamasında standartların yol göstericiliğine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Özlü, standartları belirlemenin, standartlara uymaktan ve takip etmekten daha önemli olduğunu vurguladı. Küresel standartları büyük oranda gelişmiş ekonomilerin belirlediğine işaret eden Özlü, "Bu ülkeler standartları belirlerken, tamamen objektif kriterlerden hareket ediyor değiller. Standartları kendi güçlerini korumak, kendi pozisyonlarını daha avantajlı hale getirmek, diğer ülke ekonomilerinin önünü kesmek için de kullanıyorlar. Dolayısıyla standart ve teknik düzenlemelerin belirlenme sürecinde etkin olan ülkeler, dünya ticaretine de yön veriyor. Sanayicilerimizin ve akademisyenlerimizin standart hazırlama faaliyetlerine katılmaları, bizim için büyük önem taşıyor. Bu nedenle, sanayicilerimizi, TSE bünyesindeki standart belirleme faaliyetlerine daha aktif bir şekilde katılmaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

"Sanayicilerle her türlü işbirliğini hazırız"

Sanayicilerin TSE bünyesinde ve uluslararası düzeyde, standartların belirlendiği teknik komitelerde daha etkin olmalarını istediklerini dile getiren Özlü, bu konuda her türlü işbirliğini yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Özlü, TSE'nin 9 ilde bin 757 metottan ulusal ve uluslararası akreditasyona sahip, en son teknolojiyle donatılmış 100'ü aşkın ihtisas laboratuvarı bulunduğunu ve yeni laboratuvar yatırımlarının devam edeceğini bildirdi.

TSE'nin kurumsal yapısını, hizmet çeşitliliğini ve kalitesini artırmayı sürdüreceklerini belirten Özlü, "Sanayicimize verdiğimiz hizmetin kalitesini her geçen gün artıracağız. Deyim yerindeyse, TSE'nin standardını da yükselteceğiz. İnşallah, başkanlık sistemine geçtiğimizde de tüm Türkiye'nin, tüm ekonomik ve sosyal faaliyetlerin standardını da yükseltmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara