Dolar

32,4883

Euro

34,7660

Altın

2.491,05

Bist

9.544,88

Türkiye'yi tehdit eden şarbonun tedavisi var mı?

Son zamanlarda ülke gündemini sıkça meşgul eden 'Şarbon hastalığı nedir? Nereden ve nasıl geldi? Ülkemiz nasıl bir risk altında? Belirtileri nelerdir? Hangi yollarla bulaşır? Tedavisi nasıl yapılır?' sorularının yanıt aradık.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-13 11:53:36

Türkiye'yi tehdit eden şarbonun tedavisi var mı?

Türkiye son zamanlarda şarbon tehlikesi ile karşı karşıya. Özellikle ithal etlerde ve hayvanlarda rastlanan şarbon, halk arasından detaylı olarak bilinmiyor. İşte Şarbon tehlikesi ve tedavi yöntemleri...

ŞARBON NEDİR?

Halk arasında ‘YAKMA' olarak da bilinen şarbon hastalığı "zoonoz" hastalıklar grubunda bulunur. (hayvandan insana geçen hastalıklar.) Daha çok hayvanlarda hastalık yapan ‘Bacillus Anthracis' kimyasal ve fiziksel etkenlere karşı oldukça dayanıklı olan bu bakteri; oksijeni seven, oksijenli ortamda hızla üreyen bir bakteri çeşididir. Bu bakteri çeşidinin neden olduğu hastalık; inek, koyun, keçi, deve gibi otçul hayvanlarda görülür. İnsanlaraysa; deri, solunum, sindirim yoluyla bulaşır.

NEREDEN VE NASIL TÜRKİYE'YE GELDİ?

Et ve Süt Genel Müdürlüğünden gelen açıklamada, Brezilya ve İrlanda'dan ithal edilen 6 bin 968 kesimlik hayvanların bir kısmının gönderildiği Ankara Gölbaşı'nda görüldü. Gölbaşı'ndaki bir tesise gönderilen kesimlik ithal hayvanlarla temasta bulunan kişilerde şarbon buluntusu olmasının sonucunda tesis 27 Ağustos‘ta karantinaya alındı.

TÜRKİYE NASIL BİR RİSK İLE KARŞI KARŞIYA?

Brezilya ve İrlanda'dan ithal edilen kesimlik hayvanların bir kısmının Ankara Gölbaşı'ndaki bir özel tesise aktarılmıştı. Bazı hayvanlarda görülen ani ölümlerden dolayı yapılan kontrollerde şarbon hastalığına rastlandı ve daha sonra Kocaeli'nin Gölcük ilçesinin Selimiye, Sofular ve Lütfiye köylerinde yapılan kontrollerde bazı hayvanlarda şarbon virüsüne rastlandı köyler hemen karantinaya alınmıştı. Trabzon ‘nun Akçaabat ilçesinde bir kişinin şarbon şüphesiyle ölmesinin sonucunda bir dizi tedbir alındı anca şarbon virüsü haberleri bunlarla sınırlı değil yine Artvin de bir ailenin ahırında ölmüş olan 5 büyük baş hayvanını 3 üne şarbon teşhisi koyuldu. Denizli 'nİn Çivril ilçesinin Emir hisar mahallesinde 2 büyük baş hayvanın hasta olması üzerine yapılan kontrollerde şarbon teşhisi konuldu hayvanlar itlaf edildi. Emir hisar mahallesiyle aynı merayı paylaşan Ömerli , İnce köy ve Haydan mahalleleri 20 günlük karantinaya aldın. Böyle haberler gelmeye devam ettikçe acaba ülkemizde daha ne kadar yayılacak sorusu akılları meşgul ediyor öte yandan yetkililer gerekli önlemleri aldıklarını ve durumun kontrol altında olduğunu söylüyorlar.

ŞARBONUN BELİRTİLERİ NELER?

İnsan ve hayvanda ki belirtileri aynıdır. İnsanda 3 tip hastalığı görülür ; akciğer, deri ve sinir...

Akciğer şarbonunda; solunum yoluyla alınan mikrop, akciğerlere yerleşir. Burada yara oluşur ve nefes almada problemler ortaya çıkar. Bakteri vücuda girdikten sonra, bir hafta içerisinde belirtiler görülür. Başta soğuk algınlığı gibi görünür. Birkaç gün sonra ateş iyice yükselir. Lenf bezleri şişer ve nefes almada zorluk görülür. Hastada şok ve koma gelişebilir. Akciğer şarbonuna yakalanan kişiler, erken tedavi edilmediği takdirde ölüm kaçınılmazdır.

Deri şarbonu; hayvanlardaki bakterilerin deriyle temas etmesi sonucu ortaya çıkan ve en çok görülen şarbon tipidir. Deride bir yara varsa mikrop, vücuda girer. Deride yaralar meydana getirir. Birkaç gün içinde bu yaranın ortasında 1 ila 3 cm çapında siyahlık oluşur. Buna kara çıban yada çoban çıbanı da denir. Bu yara ağrısızdır. Etrafı tahta gibi sert ve şiştir. Ateş yükselir, bulantı ve kusma görülür. Tedavi edilmezse hastalık ilerler ve ölümle sonuçlanabilir.

Sindirim sistemi şarbonu; şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle ortaya çıkar. Etlerin iyi pişmemiş olması ya da çiğ tüketilmesi, önemli bir faktördür. En çok öldüren şarbon tipidir. Çünkü sindirim sisteminde kanamalara yol açar. Kan kusma ve kanlı dışkı görülür. Hastalık çok hızlı ve ağır seyreder. Hasta kısa sürede şoka girer, erken tedavi edilse dahi hastaların çoğunu kurtarmak mümkün olmaz.

ŞARBONUN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Şarbon hastalığı erken dönemde teşhis edilirse tedavi ile iyileşme şansı vardır. Yöntem ise antibiyotik tedavisidir. Akciğer şarbonu olan hastalarda yüksek dozlarda antibiyotik verilir. Antibiyotik tedavi süresi de yapılan testler sonucu bakterinin hala vücutta olup olmadığına bağlıdır. Deri şarbonu olan hastalarda ise, yaraların olduğu deri bölgesine pansuman yapılır. Cerrahi operasyona gerek yoktur. Ayrıca şarbon insandan insana bulaşmadığından hastanın yakınlarına herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur.

Haber Ara