Dolar

32,3657

Euro

34,9677

Altın

2.325,64

Bist

9.135,30

'Türkiye'ye vize muafiyeti terör riskini artırır'

İngiliz Dış istihbarat Servisi MI6 eski başkanı Richard Dearlove Türkiye'ye Avrupa Birliği vize serbestisinin 'benzin ile ateşi yanyana koymak' anlamına geleceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-17 11:37:53

'Türkiye'ye vize muafiyeti terör riskini artırır'

TİMETURK I HABER MERKEZİ

İngiliz Dış istihbarat Servisi MI6 eski başkanı Richard Dearlove bu yorumları, BBC'nin 'World On the Move' adıyla göç sorununa dair düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi verilmesi halinde, "teröristlerin" Avrupa'ya saldırma olasılığının artacağını öne sürdü.

Dearlove, eğer Avrupa ülkeleri göçmen krizini kontrol edebileceklerini gösteremezlerse isyanlar ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.

ONUR ÖYMEN TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye'nin eski NATO büyükelçisi Onur Öymen ise bu yorumları "talihsiz" olarak niteledi.

DAİLY TELEGRAPH'TAN KIŞKIRTAN HABER

Daily Telegraph'ın Brüksel muhabiri Matthew Holehouse'ın imzasını taşıyan bir haberde ise Avrupa Komisyonu'nun konuyla ilgili öngörülerini sıraladığı rapor yayınlandı.

Raporda, Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması halinde, "TC vatandaşı olan ya da Türkiye'de yaşayan suçlu ve teröristlerin Schengen bölgesinde serbest dolaşımının artacağı, yabancı teröristler ve organize suçlara karışmış kişilerin Avrupa'ya ulaşmak için Türkiye pasaportu almaya çalışacağının beklendiği" belirtiliyor.

MI6 BAŞKANI'NIN SÖZLERİ HATIRLATILDI

İngiliz dış istihbarat servisi MI6'nın eski başkanının vize muafiyeti anlaşmasını "ateşin yanına barut koymak" olarak nitelediği hatırlatılıyor.

DİĞER ÜLKELER HATIRLATILDI

Gazete AB'nin Türkiye dışında Kosova, Ukrayna ve Gürcistan ile de vizesiz seyahat anlaşmaları yaptığını yazıyor ve bu ülkelerden "organize suçların çürüttüğü ülkeler" olarak bahsediyor.

"ANLAŞMA GERİ ÇEKİLEBİLİR"

Gazetenin konuştuğu bir Avrupa Komisyonu sözcüsünün ise "Vize muafiyeti koşullara bağlıdır. Kötüye kullanılması halinde geri çekilebilir" dediği aktarıldı.

Haber şöyle devam ediyor:

"Avrupa'ya vize ile giren kişilerin parmak izleri, terörle mücadele birimlerinin de ulaşabileceği tek bir veri tabanında toplanıyor. Anlaşma sağlanırsa, bu ekstra güvenlik önlemi ortadan kalkmış olacak. Bir başka rapor da gösteriyor ki Kosova'dan yaklaşık 300 kişi savaşmak için Suriye ve Irak'a gitti. Bu sayı Kosova nüfusuna kıyaslayınca, Avrupa ortalamasının çok üstünde.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara