Dolar

32,5297

Euro

34,9041

Altın

2.437,57

Bist

9.716,77

Türkiye'ye en zor vize veren ülkeler

Son yıllarda gerçekleşen terör olayları sebebiyle ülkemizin zedelenen imajı ve zaten hali hazırda batı ülkelerinin sahibi olduğu islamofobik düşünce biçimi sebebiyle bazı ülkelerden vize almamız bir hayli zorlaşıyor. Bu ülkeler hangi ülkeler ve Türkiye’ye neden vize vermiyorlar gelin hep beraber bakalım.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-01 08:56:16

Türkiye'ye en zor vize veren ülkeler

Bazı ülkeler Türkiye'ye neden zor vize veriyor?

Aslında en önemli sebep bizim ülkelerine gidip geri dönmememizden korkmaları! Bu sebeple vize alırken bir ton belge istiyorlar, ekonomik durumunuz iyiyse, malınız mülkünüz var ise ya da öğrenciyseniz Türkiye'ye sizi bağlayan şeyler olduğunu düşünerek size daha kolay vize veriyorlar. Bunların dışında iç politikalarındaki yabancı düşmanlığı, özellikle de Müslüman düşmanlığı, bizim gibi çoğunluğu Müslüman bir toplumun vize müracaatlarında daha seçici davranmalarına yol açıyor. Gelişmiş ülkelere yasadışı göç de çok olunca, yasal süreçlerde daha hassas davranmalarına şaşırmamak gerek!

Ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın bu konudaki şakalarını hatırlayın!

Schengen Ülkeleri

Avrupada kolay vize veren ülkeler olduğu gibi vize başvurusuna sınava hazırlanır gibi hazırlanmanız gerekli olan ülkeler de var. Daha önce schengen vizesi almışsanız, tekrar almanız otomatik olarak kolaylaşıyor. İlk önce size sadece birkaç günlük vize veriyorlar, sonra 6 aya kadar yolu var. En uzun schengen vizesi veren ülke en sık schengen vizesi aldığınız ülkedir bunu unutmayın!

İtalya

Eğer çalışansanız, çalıştığınız şirketin antetli kağıdına gidiş amacınızı, kaç gün kalacağınızı İngilizce olarak yazmanız ve elçiliğe teslim etmeniz gerekmektedir. Şirketinizin imza sirküleri ve asıl faaliyet belgesini bile isteyen İtalya kılı kırk yarıyor. 30.000 Euro teminatlı bir seyahat sigortası da yaptırmanız gerekmektedir. İtalya'dan kolay kolay vize alınamadığını da belirteyim.

Almanya

Vukuatlı nüfus kaydı örneğiniz, banka hesap cüzdanınız, kredi kartı fotokopileriniz ve malınızın mülkünüzün tapusuyla başvurmanızı isteyen Almanya, bünyesindeki Türk nüfus konusunda kendi toplumun bir kısmıyla sorun yaşadığından olsa gerek vize konusunda böyle davranıyor. Almanya'da yaşamakta olan bir tanıdığınızdan davetiyenizin olması işinizi kolaylaştırabilir. Vize red oranları yüksek bir ülke olan Almanya'nın başvurusuna iyi hazırlanıp, vize alabilenlerin bu konu hakkındakiyazıları okumayı unutmayın.

ABD Birleşik Devletleri

Özellikle son politik gelişmeler ile bizim gibi doğu ülkelerinin Amerika'den vize alması iyice zorlaştı. Ancak ABD Avrupa'ya göre daha kozmopolit bir yapıya sahip. Dünya'nın her yerinden insan, bu dev ekonominin cazibesine kapılıp da orada yaşamaya giden o kadar çok insan var ki, adını duymadığınız ülkelerden bile insanlar ABD'da hayallerini yaşamaya çalışıyorlar. 11 Eylül saldırıları sonrasında işler Müslüman'lar için iyice zorlaştırdı. Öğrencilerden not ortalaması ve transkript isteyen ABD'ya gitmek için derslerinize iyi çalışın!

vize-pasaport-696x391

ABD'daki bir yakınınızdan davetiye isteyebilirsiniz. Mesleğiniz ya da hobinizle ilgili bir seminer ya da kongre bularak bu kongreye katılacağınızı bildiren belgeyi vize müracaat belgelerinizin arasına koyabilirsiniz. Otelinizin ödemesini daha önce yaparak döneceğinize dair güven duyulan bir imaj oluşturabilirsiniz. Maaş bordronuz, şirketinizde çalıştığınıza dair bir belge de ülkenize döneceğinizi destekleyici dökümanlar arasında yer almakta.

Finlandiya

İstediği belgeler 3 dosya tutar. Finlandiya'ya gitmek için ülkeyi araştırdığınız kadar da vize başvurusunda edinmeniz gerekli olan belgeleri araştıracaksınız. Çocuğuyla seyahat eden kişiler, diğer ebeveynden bunu onayladığına dair belge almak zorundalar. Erkeklerden askerlik yapıp yapmadığını gösteren bir belge de isteyen Finlandiya bu konuda biraz zorlayan bir ülke.

Kimseye Vize Vermeyen Ülkeler

Bir takım ülkeler ise biz zaten iyiyiz kimse gelip gitmese de olur diyerek vize vermek konusunda inanılmaz seçici davranıyorlar. Bu durum ülkenin yönetim biçiminden, toplumun yapısından ya da dini nedenlerden kaynaklanabiliyor.

Bhutan Krallığı

Tek başınıza gidemeyeceğiniz bir ülke Bhutan. Mutlaka bir tur ile gidebileceğiniz bu krallık için tüm vize işlemlerinizi ve Bhutan devletiyle iletişiminizitur şirketleri hallediyor. Sizin turun parasını ödemeniz ve fotoğrafınızla beraber pasaportunuzun fotokopisini ulaştırmanız gerekmektedir.

Bazı ülkelerin de enteresan talepleri var. Mesela, İsviçre vize başvurusunda mavi ya da siyah tükenmez kalem kullanmalısınız. İspanya sizden biyometrik fotoğraf değil normal vesikalık fotoğraf istiyor ve bu fotoğrafın diğer bir yerde kullanılmamış olması gerekmektedir.

Kuzey Kore

Kuzey Kore yönetim biçiminden ve dış dünyaya kapalı bir ülke oluşundan hem zor vize veriyor hem de gittiğinizde size öyle elinizi kolunuzu sallayarak gezme olanağı sağlamıyor. Yeşil pasaportunuz da olsa sizden vize isteyecek olan Kuzey Kore'de internet yok ve ülkenin toplumuna gerçeğe yakın olmayan bilgiler sunuluyor. Bu tip bir yönetim biçimindeki insanları gözlemenin enteresan olduğunu kabul ediyorum. Ancak yerel halkla kolay kolay konuşamayacağınızı unutmayın.

Vize almanın bir diğer zorluğu artık bazı ülkelerin aracı şirket olmadan vize başvurusu reddetmesi olarak gösteriliyor. Bu firmalara de ayrıca para ödüyorsunuz ve vize masrafları yurtdışına çıkmak için caydırıcı bir neden haline geliyor. Dolar ve euro'nun güncel kuru çok yüksek. Bu masrafları karşılayabilmek için ya yüksek bir geliriniz olmalı veya uzun zaman para biriktirmelisiniz. Tüm bunlar, istenilen belgelerin çokluğuyla birleşince halkımız daha çok yurt içerisinde tatile yönleniyor.

İçiniz dünyayı gezme aşkıyla yanıp tutuşuyor anlıyorum, benim de öyle açıkcası. Ancak gördüğünüz bazı ülkeler sizi ve duygularınızı hiç önemsemeden reddedebilir. Böyle durumlarda, belgelerinizi gözden geçirip bir daha, bir daha deneyin! Çoğunlukla vize alırken en önemli unsur ne kadar paranızın olduğu ne yazık ki. Para üzerine kurduğumuz bu düzen, eşitsizlikler içerisindeki insanlığın diğerlerine göre daha şanssız olan kısım için vize almanın zorlukları arasında yer alıyor.

Değerli Timetürk okuyucuları vizeli ülkelerin yanı sıra vizesiz de gidebileceğimiz pek çok ülke olduğunu hatırlayarak, dünyanın her yerinde yaşanacak güzellikler olduğunu düşünüyorum. Bu güzelliklerin sizi bulması için kendinizi açın ve mutlu bir yaşam sürün.

Hazırlayan: Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

Haber Ara