Dolar

32,5336

Euro

34,9417

Altın

2.439,95

Bist

9.716,77

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor (5)

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor (5)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-02 13:57:06

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor (5)
Hakkari ve Şırnak'ın yerine Yüksekova ve Cizre illeri kurulacak.

Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıyla 2009 Temmuz istatistiğine göre toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi alan sendikalar ile 2009 Temmuz istatistiğinin yayımından sonra 15 Eylül 2012 tarihine kadar kurulmuş olan işçi sendikalarının, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 2 yıl süre içinde yapacakları yetki tespit başvuruları, yüzde 1 şartı aranmaksızın işyeri veya işletme çoğunluk şartına göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca sonuçlandırılacak.

Sağlık Bakanlığı, kamu özel iş birliği modeliyle yaptıracağı işlerde yüklenicinin sözleşme kapsamına giren faaliyetlerini bütün aşamalarda denetleyebilecek veya denetletebilecek, yüklenicinin performans denetimi ile işin yönetimine ilişkin olarak bir denetim ve yönetim sistemi kurabilecek.

Tasarıya göre, kamu özel iş birliği modeliyle yapılacak işlerde yüklenicinin ihale dokümanı ve sözleşme ile belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmemesinden doğan zarardan, denetimle yetkilendirilenler 15 yıl süreyle müştereken ve müteselsilen sorumlu olacak.

Tasarıda Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki idarelerin döner sermaye saymanlık hizmetlerini yürüten personele mevzuat uyarınca döner sermaye gelirlerinden herhangi bir ad altında ödeme yapılmaması düzenleniyor.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve Spor Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarında il ve ilçe düzeyinde görev yapan personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72. maddesi hükümleri çerçevesinde Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenecek tüm bölgelerde yer değiştirme suretiyle rotasyona tabi tutulabilecek.

Türkiye Su Enstitüsüne uzman olarak atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartlara ek olarak aranacak diğer şartlar, enstitü tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Bakanlar Kurulu, proje bazında Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen yatırımlar için kurumlar vergisi oranını yüzde 100'üne kadar indirim uygulatmaya ve yatırıma katkı oranını yüzde 200'ü geçmemek üzere belirlemeye veya yatırımın işletmeye geçmesinden itibaren 10 hesap dönemine kadar, yatırımdan elde edilen kazançla sınırlı olmak üzere kurumlar vergisi istisnası tanımaya yetkili olacak.

Tasarıya göre Bakanlar Kurulu ayrıca proje bazında Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen yatırımlar için gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlandırmaya, gümrük vergisi muafiyeti tanımaya, yatırımın Hazine taşınmazı üzerinde yapılması halinde, belirlenecek yatırımcı lehine doğrudan, hasılat payı alınmaksızın, 49 yıl süreyle bedelsiz irtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilmesine ve yatırımın tamamlanması ve öngörülen istihdamın 5 yıl sağlanması şartıyla Hazine taşınmazının talep edilmesi halinde bedelsiz devredilmesiyle yetkilendirilecek.

Tasarıyla Bakanlar Kurulu, desteklenmesine karar verilen yatırımlarda 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesinin karşılanmasına, işletme döneminde yatırıma ilişkin enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'sine kadarının en fazla 10 yıla kadar karşılanmasına, yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz veya kar payı desteği ya da hibe desteği sağlanmasına, yatırım için özel önem taşıyan ve belirlenen sayıda her bir nitelikli personel için 5 yılı geçmemek üzere, asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücret desteği verilmesine yetkilendirilecek.

Bakanlar Kurulunca karar verilen destekler, Ekonomi Bakanlığı bütçesinden karşılanacak ve proje bazlı yatırım konusu ürüne, süresi ve miktarı Bakanlar Kurulunca belirlenecek alım garantisi verilebilecek.

Yatırımın devri halinde, devralan kurum, aynı koşulları yerine getirmek kaydıyla belirtilen istisna, muafiyet ve desteklerden yararlanacak.

-Hakkari ve Şırnak illeri kaldırılıyor

Tasarıyla Hakkari ve Şırnak illeri kaldırılarak, Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere "Yüksekova", Cizre ilçesi merkez olmak üzere de "Cizre" adıyla yeni iki il kurulacak.

Eski Hakkari il merkezi "Çölemerik" adıyla ilçeye dönüştürülürken, Derecik Beldesi merkez olmak üzere Yüksekova ilinde Derecek adıyla yeni bir ilçe ve belediye kurulacak.

Yüksekova iline Çölemerik, Çukurca, Derecik ve Şemdinli ilçeleri bağlanırken, ildeki diğer ilçelere bağlı belediye ve köylerin bağlılık durumları ve sınırları korunacak.

Eski Şırnak il merkez ilçesinde "Nuh" adıyla ilçe kurulurken, Cizre iline Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Nuh, Silopi ve Uludere ilçeleri bağlanacak.

Hakkari Belediyesi Çölemerik adıyla, Şırnak Belediyesi Nuh adıyla ilçe belediyesine; Yüksekova ve Cizre Belediyeleri de il belediyelerine, Hakkari İl Özel İdaresi Yüksekova İl Özel idaresine, Şırnak İl Özel İdaresi de Cizre İl Özel İdaresine dönüştürülecek.

(Sürecek)

Haber Ara