Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

''Türkiye, Suriye'de Avrupa'nın da çıkarlarını koruyor''

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ''Türkiye, Suriye'de Avrupa'nın da çıkarlarını koruyor'' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 17:51:01

''Türkiye, Suriye'de Avrupa'nın da çıkarlarını koruyor''

AA'nın haberine ögre TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Berlin'deki temasları sırasında Berlin Büyükelçiliğinde Türk ve Alman gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yeneroğlu, Almanya'nın ve özellikle medyanın Türkiye'ye bakış açısını eleştirdi.

Alman medyasında çıkan haberlerde, Türkiye'nin hassasiyetinin veya görüşünün hiç dikkate alınmamasını eleştiren Yeneroğlu, buna örnek olarak Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin yapılan haberleri gösterdi.

Yeneroğlu, FETÖ'nün sadece Türkiye'nin milli güvenliği için değil, tüm Avrupa ve diğer ülkeler için tehdit oluşturduğunu vurguladı.

PKK'nın Almanya'yı geri çekilme, örgüte eleman kazanmak amacıyla kullandığına ve PKK için güvenli bir liman olduğuna dikkati çeken Yeneroğlu, tüm bu bilgilerin Anayasayı Koruma Dairesinin yıllık raporlarında yer aldığını dile getirdi.

PKK'nın Türkiye'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiği terör saldırıları düzenlediğine işaret eden Yeneroğlu, ''HDP milletvekilleri intihar saldırılarında ölen PKK teröristlerinin ailelerine başsağlığına gidiyorlar. Neden bir kez olsun bir şehit ailesine başsağlığında bulunmuyorlar. Bunlar Alman medyasında hiç görülmüyor veya görülmek istenmiyor. Söz konusu milletvekilleri Alman ve Avrupa Parlamentosunda kabul ediliyorlar. PKK, Almanya'da terör örgütleri listesinde ama yan kolu YPG Berlin'de temsilcilik açıyor” diye konuştu.

Yeneroğlu ayrıca PKK ile ilgili Almanya'daki mahkemelerde 4 bin dava dosyası bulunduğunu ancak bunlardan sadece sekizinin sonuçlandırılarak cezai işlem uygulandığını belirterek, ''Almanya'dan terörle mücadelede daha fazla dayanışma göstermesini bekliyoruz ancak bunu göremiyoruz'' ifadesini kullandı.

Mustafa Yeneroğlu, Almanya'da 3 milyon civarında Türkiye kökenli insanın yaşamasına rağmen iki ülke arasında son zamalarda var olan gerilimin şaşırtıcı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği için anahtar rolü olduğunun altını çizen ve DEAŞ'a karşı mücadelesine değinen Yeneroğlu, “Türkiye Suriye'den 3 milyon mülteci aldı. Mülteci sözleşmesiyle Avrupa'yı krizden kurtardı.Türkiye, Suriye'de Avrupa'nın da çıkarlarını koruyor. Türkiye de Avrupa'dan teröre karşı kararlı mücadele bekliyor” dedi.

Almanya'da Türkiye'deki gelişmelerle ilgili eleştiri ve endişeleri anlayışla karşıladığını belirten Yeneroğlu, devleti hedef alan FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin aldığı tedbirlerin de anlaşılması gerektiğini söyledi.

Yeneroğlu, Türkiye'nin stratejik hedefinin AB'ye tam üyelik olduğunu dile getirerek Türkiye'nin bu hedefini AB'nin sürekli geri çevirdiğine, bunun düş kırıklıklarına yol açtığına işaret etti.

Avrupa da samimi olarak artık kararını vermeli. Gerçekten yeni üyeler alacak mı?” diye soran Yeneroğlu, AB'nin Türkiye ile yaptığı mülteci sözleşmesindeki yükümlülüklerini de yerine getirmemesini eleştirdi.

Yeneroğlu, ''Sözleşmeye göre, Avrupa bu yıl sonuna kadar 70 bin mülteci alacaktı. 600 mülteci de kaldı. Bu yükümlülükler yerine getirilmezse, Türkiye geri kabul sözleşmesini geçersiz ilan edebilir'' ifadelerini kullandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Berlin temasları çerçevesinde Almanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Michelle Müntefering, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Oliver Wittke, Federal Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komisyonu Başkan Yardımcısı Michael Brand ile bir araya geldi.

 

Haber Ara