Dolar

32,5380

Euro

34,8156

Altın

2.443,92

Bist

9.722,83

'Türkiye sığınmacı sorununda yalnız bırakıldı'

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Vezir 'Türkiye, bölgedeki sığınmacı sorunuyla ilgili elinden gelenin fazlasını yapıyor. Daha da fazlasını istemek, vicdansızlık ve art niyetliliktir' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-08 13:19:34

'Türkiye sığınmacı sorununda yalnız bırakıldı'

Vezir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her gün artarak devam eden sığınmacı krizinin, tüm insanlığın gözü önünde yaşandığını söyledi.

Kendini medeni ve güçlü gören devletlerin, çiçeğe, hayvana verdiği değeri insana vermediğini savunan Vezir, "Türkiye, tek başına tüm insanlığın bu ayıbını örtmeye çalışıyor. 4 yılı aşkın süredir kendine sığınmış 2 milyonun üzerinde kişinin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Kolay gibi görünse de bu rakam birçok ülkenin nüfusu demektir" ifadelerini kullandı. 

Her gün büyüyen sığınmacı sorununun Avrupa ülkelerini de yakından ilgilendirmeye başladığını belirten Vezir, bunun, sadece Türkiye'nin sorunu olmadığının anlaşıldığını kaydetti. 

"Türkiye sığınmacı sorununda yalnız bırakıldı"

Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinindeki bazı grupların Türkiye'yi eleştirdiğini dile getiren Vezir, şöyle devam etti:

"Türkiye, bölgedeki sığınmacı sorunuyla ilgili elinden gelenin fazlasını yapıyor. Daha da fazlasını istemek, vicdansızlık ve art niyetliliktir. Türk halkı, Türkmen, Kürt, Arap, Ezidi, Şii, Sünni demeden kucak açmaya devam ediyor. Sığınmacı sorunu, 5 yıla yakın süredir 'geliyorum' diye bas bas bağırıyor. Türk yetkililer de bunu defalarca dile getirdi. Bu sorun Avrupa'ya ulaşınca, ufak tefek sesler çıkarmaya başladılar. Değil Türkiye, hiçbir ülke bu sorunu tek başına kaldıramaz. Kısacası Türkiye sığınmacı sorununda yalnız bırakıldı."

Başta Batılı ülkeler olmak üzere Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Küveyt'in de bu insanlık dramına merhem olmaya çalışması gerektiğini belirten Vezir, sadece maddi destek vermenin yetmeyeceğini söyledi. Vezir, ülkelerin kendi topraklarında kamp kurup, sığınmacılara eğitim, sağlık gibi her türlü yardımı sağlamasını istedi.

"Suriye'de güvenli bölge şart"

Sığınmacı sorununun daha da artarak tüm dünyaya yayılacağını savunan Vezir, sorunun çözümü için birçok önlemin alınabileceğine işaret etti.

Vezir, "Suriye'de savaş, her karış toprağa yayıldı. İnsanlar sadece yaşamak için kaçıyor. Ülkede oluşturulacak uçuşa yasak güvenli bölgeler, bu sorunun büyük kısmını önleyecektir. Ayrıca mültecilere kucak açan Türkiye gibi ülkelere destek olunmalı" diye konuştu. 

Avrupa ülkelerini, sığınmacılara yardım konusunda cömertliğe davet eden Vezir, sığınmacıları meslek gruplarına göre seçen Batılıların, bu sistemi değiştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber Ara