Dolar

32,5992

Euro

34,7966

Altın

2.406,20

Bist

9.645,02

Türkiye sandık başında

Türkiye sandık başında

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-01 13:50:49

Türkiye sandık başında
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ülke yönetimi bir emanet meselesidir. Milletten alınan bir emanettir ve kalıcı makamları değil, kalıcı hizmetleri gerektirir. O bakımdan bugün de bu neticelerin herkes için, 78 milyon için hayırlı olacağını, her halükarda demokrasi için de demokratik bir ortam için de sandıklara gidiyor olmamazın, büyük bir kazanım olduğunu, neticelerin de mutlaka hayırlara vesile olacağını ümit ediyorum" dedi.

Davutoğlu, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oyunu, Konya Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde kullandı.

Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile Meram ilçesindeki konutunun yakınındaki Şükrü Doruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine geldi.

Başbakan Davutoğlu, oy kullanacağı okula gelişinde tezahüratla karşılandı. Burada vatandaşlarla sohbet eden, çocuklarla yakından ilgilenen ve onlarla fotoğraf çektiren Davutoğlu, daha sonra okul binasına geçti.

Okul koridorlarında vatandaşlarla sohbet eden Davutoğlu, oyunu kullandığı 2248 numaralı sandığın bulunduğu sınıfa geçti.

Burada sandık görevlileriyle tek tek tokalaşan Davutoğlu, oy pusulası, zarfı ve mührü aldıktan sonra kabinde oyunu kullandı. Davutoğlu, daha sonra eşi Sare Davutoğlu'nu da yanına alarak sandığın başına geçti ve oyunu sandığa bıraktı.

Oyunu kullandığı okulun bahçesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Bugün bir kez daha vatandaşlık görevimizi yapmak üzere sandık başına 78 milyon olarak gidiyoruz. Her şeyden önce ülkemiz için milletimiz için insanlık için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

- "Türkiye, demokrasiyle kalkınmayı aynı anda gerçekleştirebilen, öncü ülkelerinden biridir"

Cumhuriyet Bayramının 92. yılını kısa zaman önce idrak ettiklerini hatırlatan Davutoğlu, "Hep beraber, ülkemizin ulaştığı düzey dolayısıyla İstiklal şehitlerimizi anmış ve ülkemizin geleceği ile ilgili beslediğimiz ümitleri, kamuoyuyla paylaşmıştık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, artık dünyanın, demokratik sistemle idare edilen ve demokrasiyle kalkınmayı aynı anda gerçekleştirebilen, öncü ülkelerinden biridir" diye konuştu.

Türkiye'nin, bu çabalarını gelecek dönemde 100. yıla giderken de kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayan Davutoğlu, vatandaşlara şu çağrıda bulundu:

"Hep beraber sandık başındayız. Sandıkların kapanmasına saatler var. Bütün vatandaşlarımızın huzur içinde, sükun içinde sandıklara gitmeye ve iradelerini sandıklara yansıtmaya davet ediyorum. Sandıklarda bir demokrasi bayramı, bir demokrasi şöleni yaparcasına birbirimizi tebrik etmeye, farklı siyasi partiye, farklı siyasi görüşe sahip olsak da herkesin sandık başında sandığın dışında selamlaşarak ülke demokrasisinin geleceği için karşılıklı iyi niyetimizi göstermeye davet ediyorum."

Şu ana kadar kendilerine iletilen herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildiren Davutoğlu, "Ben valilerimizle de özellikle seçim güvenliği konusunda görüşmeler yaptım. Hamdolsun, bir kez daha huzur içinde, barış içinde sandık başlarına gidiyoruz" dedi.

Türk siyasi tarihinde ilk kez bu kadar kısa sürede ikinci bir seçime gidildiğini anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Benim gördüğüm, heyecan sandıklara katılım bağlamında, ümit verici. Özellikle de şunu vurgulamak isterim; Seçim güvenliği konusunda çok değişik spekülasyonlar yapanlar ve bu sebeple de katılımın düşük olmasını isteyenler olabilir. Şu ana kadar, Türkiye'nin her yerinde doğusunda, batısında, kuzeyinde, güneyinde en ücra mezralarına kadar her yerde, tedbir alınmıştır ve bu konuda vatandaşlarımızın devletimize güvenmesini, emniyet birimlerimize, güvenlik güçlerimize güvenmesini rica ediyorum. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapılan bazı spekülasyonların aksine her bir ilçede, her bir mahallede, her bir köyde sühuletle seçimler yapılmaktadır. İnşallah yine her zaman olduğu gibi akşama kadar vatandaşlarımız tam bir demokratik olgunluk içinde kendi iradelerine sahip çıkacaktır."

- "Ülke yönetimi, kalıcı makamları değil, kalıcı hizmetleri gerektirir"

En büyük güçlerinin "Demokrasi ve insan" olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Demokrasiden ve insan kaynağından daha güçlü, daha önemli bir güç kaynağı olamaz. O bakımdan demokrasimize sahip çıkmak hepimizin görevi" dedi.

"Ülke yönetimi bir emanet meselesidir" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Milletten alınan bir emanettir ve kalıcı makamları değil, kalıcı hizmetleri gerektirir. O bakımdan bugün de bu neticelerin herkes için 78 milyon için hayırlı olacağını, her halükarda demokrasi için de demokratik bir ortam için de sandıklara gidiyor olmamazın büyük bir kazanım olduğunu, neticelerin de mutlaka hayırlara vesile olacağını ümit ediyorum. Cumhuriyet Bayramımızdan, sonra bu demokrasi bayramımızın da güzel neticeler vermesi temennisi ile hayırlı olsun."

- "Balkon konuşması yapacağım"

Gazetecilerin "Balkon konuşması" yapıp yapmayacağına ilişkin sorusuna Davutoğlu, "Balkon konuşması, bizim Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanlığından bu yana intikal eden güzel bir gelenek. Her halükarda mutlaka inşallah bayram konuşması yapacağım, Allah sağlık, sıhhat verirse. Bu hepimiz için geçerli, bu anlamda bir sınavdır. İnşallah akşam da netice ne olursa olsun, bu neticeyi halkımızla paylaşmak ve kanaatlerimizi ve gelecek perspektifimizi ifade etmek için balkon konuşması yapacağım. 7 Haziran'da da yapmıştık, şimdi de yapacağız inşallah" yanıtını verdi.

Başbakan Davutoğlu gazetecilere yaptığı açıklamanın ardından, eşi Sare Davutoğlu ile yürüyerek oy kullandığı okulun yakınındaki konutuna geçti. Davutoğlu yol boyunca kendisine sevgi gösterinde bulunan vatandaşlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi. Davutoğlu evinin yanında Meram Belediyesince kurulan çadırda, Kürden Mahallesi muhtarının daveti üzerine ve vatandaşlarla çay içip sohbet etti.

Davutoğlu'nun ilk seçim sonuçlarını buradaki konutundan izledikten sonra akşam saatlerinde Ankara'ya dönmesi bekleniyor.

Haber Ara