Dolar

32,3238

Euro

35,1348

Altın

2.305,13

Bist

9.079,97

'Türkiye rüzgarda üretim üssü olabilir'

Ataseven, 'Türkiye, rüzgarda üretim üssü haline gelebilir' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-14 12:04:20

'Türkiye rüzgarda üretim üssü olabilir'

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'de rüzgar türbini ve teknik ekipmanların yapımında son yıllarda artış olduğunu belirterek, "Türkiye, rüzgarda üretim üssü haline gelebilir. Yerli ve yabancı yatırımcıların rüzgara ilgisi büyük" dedi. 

15 Haziran Dünya Rüzgar Günü dolayısıyla AA muhabirine açıklama yapan Ataseven, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelini değerlendirdi.

Türkiye'de, rüzgar enerjisine yönelik yerli sanayinin son yıllarda hızla geliştiğini belirten Ataseven, "Türkiye'de yedi adet kule üreticisi var. Bir tanesi beton kule üretiyor. Önceden bir türbin kanadı yapılıyordu, şimdi 3 türbin kanadı üreten firma var. Birçok türbin üreticisi rüzgar için jeneratör üretmek amacıyla yer arayışında" diye konuştu. 

Ataseven, Türkiye'nin rüzgar potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Farklı coğrafyalardan ülkeler, Türkiye'de rüzgar enerjisi alanında yatırım yapmak istiyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye, rüzgar sanayisinde üretim üssü haline gelebilir. 2023 yılına kadar türbini oluşturan parçaların en azından yüzde 75'ini Türkiye'de üretir hale gelmemiz mümkün" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin rüzgar gücü hakkında  bilgi veren Ataseven, "Geçmiş yıllarda, 'koşullar değişmezse Türkiye en fazla 10 bin 500 megavat rüzgar gücü üretebilir' deniliyordu. Ancak şu ana kadar 16 bin megavatlık bir kapasite sağlandı. Türkiye 2020 yılına kadar 25 bin megavat düzeyine çıkabilecek güçte. Finans bulmakta zorlanmıyoruz. Teknoloji anlamında sorun yok. Hedefe ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

"MİLRES, rüzgar sanayisinin geliştirilmesi için iyi bir adım" 

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) projesinde de değinen Ataseven, "MİLRES, Türkiye'nin rüzgar sanayisini geliştirmek için atılmış iyi bir adım. MİLRES'ten sonraki çalışma 2,5 megavatlık bir türbin üzerine olacak. Yapılması gereken şey, prototipini üretmiş olduğumuz türbinlerin sertifikasyon süreçlerini tamamlamak" dedi. 

Dünya Rüzgar Günü 

Öte yandan Ataseven, TÜREB'in fotoğraf ve resim sergisi için "Dünya Rüzgar Günü sebebiyle düzenlenen yarışmada, katılımcıların eserlerinde Türkiye'nin Doğu'sundan Batı'sına rüzgarın yansımalarını görmek mümkün" ifadesini kullandı.

Ataseven, konusu "Türkiye'de Rüzgar" olan yarışmaya, 56 ilden 818 okuldan 3 bine yakın resim geldiğini, bunun yanında 520 fotoğraf sanatçısının bin 557 fotoğraf ile yarışmaya katıldığını belirtti. 

Haber Ara